PNRR s-a poticnit. 85% din banii primiți de la UE nu s-au cheltuit

PNRR s-a poticnit. 85% din banii primiți de la UE nu s-au cheltuit PNRR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este îngreunată de mari întârzieri, aproximativ 85% din banii primiți de la Bruxelles rămânând necheltuiți.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Statului (FACIAS) avertizează că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se confruntă cu decalaje în utilizarea fondurilor primite de la Uniunea Europeană.

S-a depășit termenul pentru depunerea cererii de plată 3

Organizația non-guvernamentală a interpelat Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) cu privire la stadiul implementării PNRR și utilizarea fondurilor alocate României. În răspunsul oficial, MIPE a admis că România a depășit termenul limită pentru depunerea cererii de plată numărul 3, stabilit pentru 30 iunie 2023. Potrivit informațiilor furnizate de minister, din cele 79 de jaloane incluse în cererea de plată nr. 3, un număr de 16 nu au fost realizate. Patru dintre ele trebuiau finalizate încă din septembrie 2022, inclusiv domenii cheie precum îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Bancnote Euro

Sursa: arhiva EVZ

Alte 12 jaloane, având ca termen 31 decembrie 2022, nu au fost încă realizate. Jaloanele se referă la aspecte de guvernanță corporativă, eficiență energetică, pensiile speciale și calitatea serviciilor medicale. Referitor la cererea de plată nr. 3, MIPE anticipează că aceasta va fi transmisă Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie 2023, cu o întârziere de 3luni. În total, din fondurile deja obținute, 85 % din sumele alocate au rămas necheltuite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Niciun progres la Planul pentru independența energetică a României 

Guvernul nu a reușit să trimită Comisiei Europene nici planul de eficiență energetică al României, RePowerEU, așa cum era convenit. Prin acest plan România ar putea primi 1,4 miliarde de euro în vedere creșterii gradului de independență energetică. MIPE a admis că nu știe când va fi finalizat nci acest plan. Mai mult, a anunțat că forma finală a capitolului RePowerEU va fi transmisă Comisiei Europene după definitivarea negocierilor.

Toate aceste întârzieri și lipsa de claritate în implementarea PNRR provoacă îngrijorări serioase privind capacitatea țării de a gestiona și utiliza eficient fondurile europene alocate, apreciază FACIAS. Organizația recomandă o monitorizare mai atentă a progresului și a transparenței în gestionarea acestor fonduri cheie pentru România, potrivit Antena3.