PNL vrea noi interdiciții pentru personalul SRI și SIE

PNL vrea noi interdiciții pentru personalul SRI și SIE

Un proiect de lege privind Statutul Cadrelor de Informații a fost depus în Parlament de către deputatul PNL Cezar Preda și senatorul PNL Ioan Chirteș, ambii membri în Comisia de control al SRI. Inițiativa legislativă preve interdicții specifice pentru personalul angajat în cadrul Serviciilor de Informații.

Una dintre interdicții pentru cadrele de informații este cea de implicare politică. Proiectul a fost depus de cei doi liberali la Camera Deputaților pe data de 26 iunie, iar Senatul este for decizional pentru această inițiativă legislativă.

Iniţiativa reglementează Statutul cadrelor de informaţii din Serviciul Roman de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. 

Prin cadre de informaţii se înţelege personalul care, în condiţiile legii, desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, precum şi cei care concura la realizarea acestor activităţi. 

Cadrele de informaţii sunt cadre militare în activitate şi au drepturile, obligaţiile şi îndatoririle prevăzute de statutul cadrelor militare, precum şi pe cele stabilite prin prezenta lege. 

Verificarea de securitate se face cu acordul candidatului şi se extinde asupra soţiei/soţului, rudelor până la al doilea grad inclusiv, precum şi asupra persoanelor care domiciliază împreună cu candidatul. Refuzul de a fi verificat are ca efect neangajarea. 

Drepturi specifice: stimulent de fidelitate, neimpozabil, de 10%, 15% sau 20% din solda de bază, pentru 15, 20 sau 25 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale; stimulent de excelentă, neimpozabil; scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru cadrele de informaţii care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator sau activităţi de cercetare. 

Interdicțiile prevăzute în proiect: 

  • să facă parte din partide sau organizaţii politice şi să participe direct sau indirect la activităţi propagandistice în scop politic;
  • să servească unor scopuri politice şi să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politc, persoane fizice sau juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin securităţii naţionale;
  • să îşi exprime sau manifeste în exercitarea atribuţiilor convingerile politice;
  • să adere sau să se implice în activitatea unor entităţi constituite pe criterii etnice, politice, religioase ori cu legături în medii de sorginte teroristă sau extremista ale căror acţiuni sau percepte, potrivit legii, contravin ordinii publice, încalca bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei;
  • Cadrului de informaţii care îndeplineşte atribuţii operative îi este interzisă crearea de surse vizând culegerea de informaţii în medii pentru care legea consacra expres drept criteriu de incompatibilitate cu funcţia deţinută calitatea de cadru activ, inclusiv acoperit, de informator sau colaborator al serviciilor de informaţii.