„Mandatele persoanelor condamnate definitiv pentru fraude electorale nu pot fi validate. Avem un precedent în 2004, când pentru fapte similare, toate partidele au acceptat invalidarea mandatului de senator al persoanei în cauză”, a spus ieri liderul PNL, Raluca Turcan.

Ce prevede Regulamentul

Articolul 7 din Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că invalidarea alegerii unui deputat poate fi propusă de către o comisie, şi votată de plen, în cazul în care „există o hotărâre judecătorească de condamnare, rămasă definitivă, privind săvârşirea de către respectivul deputat a unor infracţiuni legate de derularea procesului electoral”.

Vicepreşedintele PMP, Robert Turcescu, a spus că PMP se alătură demersului PNL şi că şi celelalte partide ar trebui să facă la fel. Și conducerea USR a anunțat că se va opune validării mandatului liderului PSD. Liberalii au slabe şanse de reuşită, ţinând cont de faptul că în Comisia de validare a mandatelor deputaţilor vor fi majoritari PSD şi ALDE. Chiar şi în situaţia în care comisia ar adopta un raport de invalidare a mandatului lui Liviu Dragnea, mai este nevoie de votul plenului Camerei Deputaţilor astfel încât liderul PSD să-şi piardă mandatul de deputat de Teleorman. Şi în plen, social- democraţii au o majoritate confortabilă.

Precedentul din 2004

În 2004, Senatul a invalidat mandatul de senator al lui Nichitean Vasile Brânduşel după ce Parchetul i-a deschis acestuia un dosar penal pentru vot multiplu. El a votat legal la secţia la care era arondat şi apoi la încă patru secţii de votare, prezentând buletinul fără autocolantul cu ştampila „VOTAT”.