Evenimentul Zilei > Politica > PNL s-a căciulit la Palatul Victoria ca Cioloș să joace în campanie
PNL s-a căciulit la Palatul Victoria ca Cioloș să joace în campanie

PNL s-a căciulit la Palatul Victoria ca Cioloș să joace în campanie

Potrivit surselor EVZ, președintele PNL, Alina Gorghiu, i-a transmis lui Dacian Cioloș că liberalii au nevoie de implicarea lui în campanie

Liderii PNL s-au dus luni, în grup, la Guvern să-l pețească pe Dacian Cioloş, cu scopul de a-i smulge acestuia, oficial, acceptul pentru o nouă nominalizare în funcţia de premier, după alegeri, dacă PNL şi USR vor reuşi să alcătuiască o majoritate parlamentară.

Potrivit surselor EVZ, fibrilaţia conducerii PNL a fost cauzată de nemulţumirile exprimate de mai mulţi liberali cu ştate vechi, care îl critică pe Cioloş, pe la colţurile partidului, pe motiv că, deşi e de acord cu proiectul PNL-USR, premierul e prea „moale” şi ezită, programatic, să îşi oficializeze, prin gesturi concrete, simpatia pentru urmaşii Brătienilor.

Obsesia premierului-jucător

În spatele uşilor închise, Alina Gorghiu i-a reiterat lui Dacian Cioloş că liberalii vor un „premier-jucător”, care să se ralieze (măcar declarativ) acţiunilor PNL, şi care să taxeze, cu exact aceeaşi monedă, atacurile electorale demarate de PSD şi ALDE. Conform aceloraşi surse, Gorghiu e din ce în ce mai îngrijorată că, în măsurătorile sociologice comandate de PNL, PSD îşi menţine primatul de 10 procente, fapt ce-i forţează pe liberali să-şi accentueze mesajele, construite în jurul platformei lansate de Cioloş. Totodată, liderii PNL intenţionează să organizeze mai multe întâlniri cu premierul, în perioada imediat următoare, tocmai pentru ca „mariajul” cu Cioloş să se lipească de retina alegătorilor.

Dragnea, despre premier: „Un mincinos!”

Ieri, şeful PSD, Liviu Dragnea, s-a dezlănţuit la adresa lui Cioloş, catalogându- l drept „mincinos”. „Un mincinos (Dacian Cioloş n.r.). Şi el, şi Klaus Iohannis, doi mincinoşi. Iohannis ne-a spus – pot să-i spun din când în când Klaus Iohannis, pentru că acum e om politic, este şeful de facto al PNL, şi lui Cioloş la fel, pentru că şi dumnealui este membru simplu în PNL, deocamdată – amândoi ne-au minţit anul trecut, când ne-au cerut să-l sprijinim pe Cioloş să fie premier, spunând că e un mandat limitat”, a tunat Dragnea.

Cioloş pune tunul pe legea lui Dragnea

Semn că peţirea liberalilor nu a rămas fără urmări, Cioloş i-a răspuns lui Dragnea, sugerând că acesta se dedă populismului electoral atunci când elimină discreţionar taxe, doar de ochii lumii, fără a avea ce pune în loc.

Cioloş a făcut trimitere directă la eliminarea taxei radio-tv: „În momentul de faţă, practic, suntem în afara legii pentru că, din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că statul nu poate să finanţeze o televiziune publică 100% din bugetul de stat din diferite motive”, a declarat Cioloş, aflat în vizită de lucru la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault.

Cât despre taxa de mediu, premierul a anunţat că va discuta cu ministrul Mediului şi apoi va decide dacă va sesiza CCR cu privire la legea promovată de Dragnea.

Potrivit premierului, a elimina timbrul de mediu înseamnă tăierea surselor de finanţare pentru programe precum „Rabla” sau „Casa Verde”, care erau finanţate prin fondul de mediu.

Peste 100 de taxe nefi scale eliminate

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de lege al lui Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-tv. Eliminarea acestor taxe intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Proiectul a fost adoptat cu 225 voturi „pentru’’. Printre taxele care vor fi eliminate se află: timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor. Proiectul a fost votat și de PNL, iar directorul radioului public s-a declarat nemulțumit de eliminarea taxei radio- tv. Dragnea l-a acuzat că i-a amenințat pe pesediști cu represalii


FOTO: Liviu DragneaPremierul anunţă intrarea într-o nouă „eră auto”

Aflat în vizită de lucru la Centrul Tehnic Titu al Grupului Renault, premierul Dacian Cioloş a vestit, ieri, trecerea României într-o „nouă eră a industriei auto”. Anunţul a fost făcut sub cerul plumburiu al toamnei, după ce primul-ministru – îmbrăcat lejer, doar la sacou şi cămaşă – a admirat minute-n şir nouă automobile Dacia Duster de ultimă generaţie, în pofida frigului care-i făcea să dârdâie până şi pe SPP-işti.

La conferinţa organizată la finalul vizitei, Cioloş a povestit că s-a aflat la volanul unui Duster, precizând că experienţa a fost una extrem de plăcută. „Am fost plăcut surprins să conduc anul trecut un Duster. E un senzor de evoluţie performant!”, a specificat Cioloş. De asemenea, premierul a declarat că îşi doreşte ca sectorul privat să investească tot mai mult în România în cercetare-dezvoltare, exprimând speranţa că va vedea din ce în ce mai mulţi mari producători de autovehicule care să se intereseze de acest domeniu. „Ne dorim nu doar construcţia de autoturisme, dar şi – aşa cum statul investeşte – sectorul privat să investească din ce în ce mai mult în partea de cercetare- dezvoltare. Nu doar pentru că acesta este viitorul dezvoltării sectorului industrial, dar şi pentru că România are un potenţial de valorificat în acest domeniu al ingineriei, al cercetării şi inovării aplicate”, a afirmat premierul.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: