Instalarea în funcția de președinte al Comisiei economice a Senatului a unui apropiat al președintelui partidului, Ludovic Orban, prin înlăturarea unui senator critic la adresa șefului PNL, reprezintă doar vârful iceberg-ului, au explicat ieri surse din partid pentru EVZ.

FOTO: Iancu Caracotă

FOTO: Alina Gorghiu

Revoltă

Zece senatori PNL au decis să boicoteze toate ședințele partidului și să iasă din comisiile speciale din Parlament, inclusiv comisia pentru Legile Justiției.

„Ludovic îi rade pe toți care gândesc. Grupul de la Senat e rupt. Stăm pe un butoi cu pulbere. Noi nu mai participăm la nicio ședință a grupului și vom ieși din toate comisiile speciale ale Parlamentului. I-am spus asta (lui Ludovic Orban, n.red.) și a zis că nu e nicio problemă dacă plecăm din comisii”, ne-au relatat sursele citate.

Potrivit informațiilor obținute de EVZ, din grupul disidenților fac parte senatorii PNL Alina Gorghiu, Ioan Popa, Daniel Fenechiu, Iancu Caracotă și Daniel Zamfir.

FOTO: Daniel Zamfir

FOTO: Daniel Fenechiu

Acuzații

Gruparea anti-Orban din PNL îl acuză pe acesta că a confiscat partidul. „În acest moment, Orban a luat PNL pe persoană fizică, asta e problema. Noi nu vrem funcții, vrem un partid liber, în care să nu vină cineva să ne spună «Așa se face că așa vor mușchii mei»”, au relatat sursele liberale.

Surse din gruparea disidentă au spus EVZ că aceștia nu vor pleca din partid. „Nu periclităm în niciun fel PNL, dar nu participăm la politica bunului plac”, spun aceștia.

FOTO: Ludovic Orban

„Un subiect minor, datoria lor e lupta cu PSD”

Președintele PNL, Ludovic Orban, asigură că nu a intervenit în alegerile din partid.

„Sunt unii care se supără că nu mai sunt președinți de comisii. Mai sunt și alții, asta se întâmplă în politică”, a spus Orban, luni seară, într-o emisiune televizată. „Nu i-am făcut nimic (lui Daniel Zamfir, n.red.), nu l-am pedepsit, nu l-am certat, nu l-am chinuit. Nu l-am schingiuit deloc, deloc, deloc, deloc”, a adăugat președintele PNL.

În opinia acestuia, si tuația din Senat „e un subiect minor”. „Eu cred că parlamentarii PNL nu trebuie să plângă pe la o televiziune sau alta că nu mai au vreo funcție. Datoria lor față de oamenii care ne-au votat este să se lupte cu PSD-ul”, a zis președintele partidului.

Niciun pericol

Despre criticile publice formulate de Alina Gorghiu, el a spus: „E normal, omul mai are supărări. Nu întotdeauna se întâmplă ca lucrurile să meargă așa cum și-ar dori fiecare”.

În privința retragerii unor senatori PNL din comisiile speciale parlamentare, Orban a declarat că încă nu a primit un „document oficial” în acest sens. El a adăugat că „nu există nici un pericol ca PNL să nu fie reprezentat” în comisia pentru legile justiției.