Nume grele supărate pe Ludovic Orban sunt Gheorghe Falcă, primarul Aradului, Ilie Bolojan, primarul de la Oradea, Mircea Hava, primarul de la Alba Iulia, Cristian Bușoi, președintele PNL București, Alina Gorghiu, senator liberal și Iulian Dumitrescu, liderul grupului PNL de la Senat. Alina Gorghiu a declarat, ieri, la Timişoara, că PNL a „arătat slăbiciune” atunci când a ezitat cu privire la adoptarea Codului administrativ, atacat la Curtea Constituţională, punctând că partidul trebuie să aibă „un preşedinte mult mai vocal şi mai articulat ca şi până acum”.

Înlăturare

Convocarea de urgență a unui Congres Extraordinar al PNL se dorește cu ardoare de către „o masă critică formată din mai multe filiale liberale” prin care să se ceară înlăturarea lui Ludovic Orban de la conducerea partidului.

Nici Ludovic Orban nu stă cu mâinile în sân în așteptarea furtunii care să vină să îl dărâme din fruntea liberalilor. Conform surselor Evenimentul zilei, liderul PNL intenționează să modifice statutulul formațiunii politice, astfel încât „șefii de filiale neprieteni” să poată fi înlocuiți mai ușor cu „oamenii apropiați de Orban”. Cu o asemenea tactică, șeful liberalilor ar putea să evite un Congres de schimbare a sa din funcție.

Mai exact, Ludovic Orban vrea să schimbe „regulamentul partidului în sensul demiterii liderilor de filiale printr-o majoritate simplă care este mult mai ușor de întrunit, dacât votul a două treimi din membri”, așa cum prevede modul de organizare al alegerilor în Congresul PNL.

Penalizări

În ședința săptămânală a liberalilor, Ludovic Orban a propus excluderea din PNL a primvicepreşedintelui PNL Sector 2, Viorel Cataramă, pentru „atacurile la adresa lui şi a PNL”. De asemenea, Biroul Executiv al liberalilor de luni a decis şi sancţionarea cu avertisment a preşedintelui PNL Maramureş, Ionel Bogdan.

Viorel Cataramă a catalogat decizia liderului PNL de a-l exclude din partid drept un gest „de disperare şi de prostie”, susţinând că preşedintele partidului nu a respectat statutul, deci orice demers de excludere este nul, potrivit Mediafax.ro.

Decizia de a-l da afară din PNL pe Viorel Cataramă va fi luată în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al partidului, care este convocat pe 4 august. Locul desfăşurării evenimentului nu a fost încă stabilit, cel mai probabil, ar putea fi la Alba Iulia sau Bucureşti.

Unde își găsește Ludovic Orban fericirea?

Președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a catalogat pe liderul PNL, Ludovic Orban, miercuri seară, ca fiind un personaj „de desene animate”, „tras de fire și care își găsește fericire în ochii stăpânilor”, subliniind că acesta „a dus PNL în cea mai mare mocirlă în care a fost un partid vreodată”. Mai mult, liderul socialdemocraților a citat „nişte zvonuri” de la moțiunea de cenzură a Opoziției pentru dărâmarea Guvernului, de la sfârșitul lunii iunie: „Eu vă spun ce vorbeau Raluca Turcan şi Ludovic Orban şi cu oameni din PSD şi din alte partide, ce s-a spus. Raluca Turcan i-a promis preşedintelui Iohannis că dacă dumnealui aranjează condamnarea mea, ea garantează că dă guvernul jos a doua zi. Condamnarea mea s-a realizat, guvernul n-a picat. Nici acum n-au înţeles şi nu vor înţelege niciodată ce înseamnă acest partid, ce înseamnă PSD”.