PNL îi aruncă pe tehnocrații lui Dacian Cioloș în brațele USR

PNL îi aruncă pe tehnocrații lui Dacian Cioloș în brațele USR

Miniștrii tehnocrați din Guvernul Dacian Cioloș nu au loc pe listele PNL pentru alegerile parlamentare. Deși, până deunăzi, liberalii îi curtau asiduu să se înscrie în partid, două sondaje de opinie- unul pe București și unul la nivel național, date ieri publicității-, i-au făcut pe liderii PNL să se răzgândească.

Cristian Bușoi, președintele PNL București, a explicat motivele pentru care liberalii nu au nevoie de serviciile tehnocraților: „Tot ce vă pot spune (...) este că există o discrepanţă foarte mare între premierul Cioloş şi restul echipei guvernamentale. În timp ce premierul Cioloş se situează la cifre foarte bune, nu dau cifre, restul miniştrilor nu sunt nici foarte cunoscuţi şi nu au reuşit încă să-şi construiască un nivel de încredere comparabil măcar cu al premierului Cioloş sau cu al liderilor partidelor politice. E o realitate pe care o intuiam, dar care se confirmă cel puţin în Bucureşti din acest sondaj de opinie”. El a precizat că PNL „nu îi poate primi pe toţi miniştrii tehnocraţi” , pe motiv că „nu ar fi corect faţă de colegii din PNL care au muncit la partid”.

Sunt convins că liderii PNL au răsuflat ușurați când au văzut procentele mici din sondaje ale miniștrilor Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu, Dragoș Pâslaru sau Costin Borc.

Adevărul este că liberalii nu aveau niciun chef să le dea locuri eligibile pe lista pentru alegerile parlamentare, decizie care ar fi tensionat și mai mult situația în partid. Și așa bătălia internă pentru alcătuirea listelor a luat amploare, deoarece foștii PDL-iști, care au obținut rezultate mai bune la locale, vor săși impună oamenii în defavoarea vechilor liberali. Adriana Săftoiu, omul de încredere al co-președintelui Vasile Blaga, a apreciat public că poate ar fi bine ca cei care vor să candideze la Parlament din partea PNL să scrie un eseu despre motivele din spatele acestei intenții. Afirmația a turnat gaz pe foc și mai mult, fiind considerată o poziție arogantă.

Liberalii au însă nevoie de Dacian Cioloș, pentru că, în interiorul PNL, nu au un lider suficient de credibil pentru a fi locomotivă electorală. Cătălin Predoiu, eternul premier din umbră al liberalilor, s-a compromis în cursa pentru Primăria Capitalei, când a luat un scor foarte mic. Desigur, nu a fost vina lui. Bâlbâielile legate de numirea candidatului în București, în special anunțarea lui Marian Munteanu, și-au spus cuvântul. De aceea, PNL continuă să-l curteze pe Dacian Cioloș. Să-l susțină pentru un nou mandat de premier. Contează mai puțin dacă acesta va continua în fruntea Guvernului. Important este ca scorul PNL de la parlamentare să crească. Din câte înțeleg, premierul nu vrea să se înregimenteze în PNL, ci să fie susținut din postura de tehnocrat. Lucru cu care liberalii ar putea fi de acord, mai ales că astfel i-ar face pe plac și președintelui Klaus Iohannis. Pe de altă parte, refuzul PNL de a-i primi pe miniștri tehnocrați pe listă, îl pune pe Dacian Cioloș într- o postură delicată: aceea de a lua distanță față de propria echipă.

În momentul de față plaja miniștrilor tehnocrați se restrânge la Uniunea Salvați România (USR), a lui Nicușor Dan, care, din câte înțeleg, este la limita pragului de intrare în Parlament. Asta dacă cifrele prezentate de PNL sunt corecte și nu au cumva în spate intenția liberalilor de a crea o falie între Dacian Cioloș și miniștrii săi, sau de a arunca în derizoriu șansele USR, principala formațiune care poate mușca din electoratul anti-PSD. Divide et impera. Nicușor Dan a declarat deja că nu este interesat de cifrele tehnocraților din sondaje, ci de profilul acestora. „Oameni ca Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea, Dacian Cioloş sunt de profilul celor pe care noi îi căutăm în USR. Nu au existat însă discuţii legate de candidatură, au existat discuţii cu mai mulţi dintre ei pe chestiuni profesionale”, a spus Dan. Adevărul este că, strategic, intrarea tehnocraților în PNL nu era o idee strălucită. Cu siguranță, lear fi afectat credibilitatea, atât cât este ea. De la bun început, Guvernul Cioloș a transmis opiniei publice că este diferit de guvernele politice propuse de partidele tradiționale. Dacă vor să continue pe această linie, locul tehnocraților este alături de o construcție politică nouă, cum este USR. Dacă ar fi mers alături de liberali, ar fi fost lesne acuzați, pe bună dreptate, că au făcut pactul cu Sistemul. Sistem reprezentat de partidele tradiționale. USR ar avea de câștigat de pe urma candidaturilor lui Cristian Ghinea, Vlad Voiculescu, Dragoș Pâslaru sau Costin Borc. Capitalul politic al acestora, deocamdată restrâns, ar ajuta-o să-și crească scorul la nivel național și să intre în Parlament. Poate tehnocrații nu au o notorietate foarte mare, dar asta și din cauza blocajului mediatic la care sunt supuși. Majoritatea televiziunilor de știri le sunt ostile, îi prezintă în tușe sumbre.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.