PNL forţează mâna parlamentarilor PSD: Orban şi alţi 20 de liberali, demisii în alb pentru provocarea anticipatelor

PNL forţează mâna parlamentarilor PSD: Orban şi alţi 20 de liberali, demisii în alb pentru provocarea anticipatelor

Refuzul PSD de a susţine propunerea PNL privind depunerea în bloc a demisiilor tuturor parlamentarilor USL nu i-a dezarmat pe oamenii lui Crin Antonescu. Cum nici liberalii nu au fost de acord cu greva parlamentară propusă de social-democraţi, cele două părţi au decis să-şi convoace luni seară propriile foruri de conducere. Potrivit unor surse liberale, citate de Mediafax , deputatul PNL Ludovic Orban a anunţat, luni, conducerea PNL, că a decis ca, începând cu 1 februarie, să demisioneze din funcţia de deputat. Exemplul său ar putea fi urmat şi de către alţi colegi, mai afirmă sursele citate.

Update: Noi demisii anunţate printre parlamentarii PNL Deputatul PNL de Timiş, Horia Cristian, şi-a anunţat, la rândul său, demisia din Parlament, el susţinând că la acelaşi gest au recurs alţi peste 20 de colegi liberali.

“Am vrut să arătăm că parlamentarii PNL nu sunt la fel ca ceilalţi şi am demonstrat că printre aceştia este şi Horia Cristian, care nu este un parlamentar ca ceilalţi. Demisia mea este în alb, pe masa lui Crin Antonescu. Vrem să ajungem la o masă critică ce se retrage din parlament, pentru a-l face nefuncţional şi obligat să declanşeze alegeri anticipate", a declarat Horia Cristian, citat de AGERPRES.

El este convins că alături de liberali vor veni şi parlamentari din PDL, deoarece, dacă vor continua să-şi ducă mandatul până la capăt, în forma actuală, vor fi compromişi total şi nu vor mai avea vreo şansă de a fi aleşi, vreodată, de electorat. Antonescu aşteaptă consultările cu PSD Parlamentarii liberali îşi manifestă astfel dorinţa şi disponibilitatea de a se retrage din acest Parlament şi de nu reveni decât după votul românilor chemaţi la urne, a explicat preşedintele PNL Crin Antonescu, la finalul unei reuniuni informale a liberalilor. El a spus că nu este o decizie deja luată pentru că liberalii fac parte dintr-o coaliţie şi trebuie să discute şi cu partenerii de la PSD şi PC. “Nu am avut o şedinţă a Delegaţiei Permanente propriu-zis, ne-am întâlnit într-o primă rundă de discuţii, un prim schimb de păreri în legătură cu ceea ce am constatat astăzi pentru că am văzut limpede la această sesiune extraordinară că avem o problemă şi două soluţii: cea a Puterii, să o ţinem aşa înainte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic şi soluţia Opoziţiei, să chemăm din nou românii la urne prin demisia Guvernului, a preşedintelui şi a tuturor parlamentarilor la alegeri anticipate", a spus Antonescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a adăugat că şi în PNL există păreri pro şi contra demisiei în bloc, dar dacă decizia va fi în acest sens, vor face aşa cum au zis şi va fi o decizie consensuală urmată de toată lumea.

Crin Antonescu a mai precizat că au fost multe intenţii în rândul parlamentarilor de a demisiona.

“Ludovic Orban a fost primul, după aceea mai mulţi colegi au făcut acelaşi lucru, a scris o demisie din Parlament pe care nu a produs-o, nu a demisionat ca atare, ci mi-a încredinţat-o în calitate de preşedinte al partidului, mandatându-mă să o folosesc, să o produc, să o anunţ public când va fi cazul. Când vom lua o decizie oficială, toată Opoziţia, o voi face", a mai spus Antonescu. El a precizat că aceasta nu este o decizie luată, având în vedere că PNL face parte dintr-o coaliţie politică. "Vom discuta cu partenerii noştri din PSD, din PC, şi vom încerca a găsim o soluţie comună. Noi ne-am dori să fie aceasta ", a spus Antonescu. Modelul Orban Surse liberale au precizat că Orban i-a spus lui Crin Antonescu, în cadrul reuniunii grupurilor parlametare ale PNL care are loc la Parlament luni seară, că îi pune la dispoziţie demisia sa în alb şi că aşteaptă ca şi alţi colegi liberali să facă acelaşi lucru. Orban a explicat, potrivit surselor, că face acest gest pentru că nu mai doreşte să legitimeze prin prezenţa sa în legislativ acţiunile nedemocratice ale actualei puteri. Potrivit surselor, gestul lui Orban nu ar fi singular. Sursele au menţionat că indiferent care va fi decizia partidului, decizia lui Orban de a demisiona din 1 februarie este irevocabilă. Potrivit unor surse liberale, citate de EVZ, şi alţi liberali, precum deputatele Alina Gorghiu, Adrian Săftoiu, şi Lucia Varg, dar şi senatorii Varujan Vosganian şi Mircea Diaconu ar putea urma exem,plul lui Orban. La polul opus, senatorul Teodor Meleşcanu a criticat astăzi ideea demisiei în bloc a parlamentarilor USL, îmbrăţişând ideea PSD, cea a unei greve parlamentare. Antonescu: Greva parlamentară, prea soft și prea ridicolă Cu nici o oră în urmă, preşedintele PNL, Crin Antonescu explica, la Realitatea Tv, că nu se pune problema ca USL să recurgă la greva parlamentară, care a fost vehiculată ca ipoteză, fiindcă în situaţia din România este un gest "prea soft", care riscă să fie chiar ridicol, ceea ce se discută serios fiind demisia opoziţiei din Parlament. “Noi am discutat la nivelul USL ceea ce ne-aţi şi auzit spunând foarte clar, şi anume că: parlamentarii USL cer demisia preşedintelui, demisia Guvernului, demisia Parlamentului, fiind imediat dispuşi primii să-şi dea demisia, şi alegeri anticipate", a spus Antonescu.

El a subliniat că demisia din Parlament nu se face pe principiul şi-o dă cineva primul, iar alţii peste câteva zile. "Dacă noi, ca forţe politice, luăm decizia, ne-o dăm toţi într-o zi, nu stăm să ne gândim, este tipul de decizie politică foarte clară, pe care dacă o luăm, o respectăm toţi", a explicat Antonescu.

Liderul liberal a criticat  însă varianta unei greve parlamentar susținută de parlamentarii PSD. "Sigur că în discuţiile dintre noi s-a vehiculat şi această ipoteză, a grevei parlamentare, ea nu a fost asumată însă nicio secundă de USL, pentru că deşi e un semn puternic, într-o ţară ca România, în care lupta de uzură parlamentară a cuprins atâtea episoade, eu cred că ea este nerelevantă, ba chiar ridicolă într-un asemenea moment. Este mult prea soft şi nu impresionează pe nimeni, nici pe cei de la putere, nici pe cei din stradă, nici pe cei din ţară", a argumentat el.

Tot Antonescu anunţat şi de la tribuna Parlamentului că opoziţia consideră că soluţia acestui moment sunt alegerile anticipate, ca variantă radicală, dar nu extremistă, şi a avertizat că, în absenţa unui astfel de gest, opoziţia "nu va fi" împreună cu puterea pe viitor.

“Noi propunem întregii ţări această soluţie (a alegerilor anticipate pentru preşedinţie, dar şi pentru Parlament - n.r.), vrem să ştim răspunsul dvs, cei din stradă contează? Da sau nu? Facem sau nu alegeri anticipate? Cu sau fără verdictul dvs, trebuie să ştiţi limpede şi să ştie limpede toţi românii care sunt interesaţi de răspunsul şi soluţia politică la o problemă politică: noi, fără anticipate, împreună cu dvs nu vom mai fi niciodată. Cu strada, da!", a conchis el.