PNL discută măsurile de austeritate propuse de Guvern. Un punct de vedere va fi prezentat în Coaliție

PNL discută măsurile de austeritate propuse de Guvern. Un punct de vedere va fi prezentat în Coaliție Conducerea liberală. Sursa foto: Captura video

Conducerea PNL pregătește un punct de vedere cu privire la pachetul de austeritate propus de premierul Marcel Ciolacu. Acesta va fi prezentat în ședința coaliției de guvernare, conform purtătorului de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe. Guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar până la finalul anului, în caz contrar, existând riscul suspendării fondurilor europene. În acest context, liberalii au convocat o ședință a conducerii partidului la care participă și miniștrii dar și secretarii de stat.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și ceilalți membri ai conducerii partidului se vor întâlni cu propriii miniștri și secretari de stat pentru a analiza prioritățile guvernului, dar și măsurile de austeritate propuse de Marcel Ciolacu. Anunțul cu privire la această întrevedere a fost făcut de Biroul de presă al PNL. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a susținut o declarație de presă la finalul ședinței conducerii PNL. El a precizat că din discuții s-a ajuns la concluzia că trebuie luate o serie de măsuri care să ducă la reducerea cheltuielilor bugetare.

„Principalul subiect al şedinţei PNL l-a constituit apelul preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, adresat miniştrilor PNL şi bineînţeles secretarilor de stat, privind reducerea cheltuielilor bugetare. Apelul este legat de modul în care ar trebui să lucreze împreună şi să găsească cele mai bune soluţii pentru a începe aceste măsuri din viitorul apropiat cu reducerile cheltuielilor bugetare”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL.

În acest sens, Stroe a spus că este nevoie de o analiză a eficienței activității unor instituții publice, din administrația centrală, dar și din subordinea parlamentului, raportat la bugetele pe care le au la dispoziție. El a spus că PNL propune eliminarea cheltuielilor neesențiale, redimensionarea anumitor structuri, dar și a anumitor bugete. Purtătorul de cuvânt a precizat că toate propunerile liberalilor au fost aduse la cunoștința ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, urmând să fie prezentate și în ședința coaliției programate pentru ora 14.00 la Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Considerăm că astfel de măsuri sunt absolut necesare şi astăzi, preşedintele Nicolae Ciucă le va avansa de altfel în şedinţa coaliţiei şi reprezentanţilor PSD. Ministrul de Finanţe, prezent la această şedinţă, deja parte din aceste măsuri le-a primit, pe de o parte eliminarea cheltuielilor neesenţiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt neapărat necesare sau urgente în acest moment, de ce nu, poate redimensionarea anumitor instituţii sau bugete alocate în momentul de faţă, anumite analize privind eficienţa muncii versus bugetele alocate, toate aceste lucruri sunt necesare când vorbim de efortul pe care trebuie să îl facem în acest an pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar”, a mai spus Stroe.

Pe de altă parte, deși spune că trebuie oprite speculațiile cu privire la introducerea sau majorarea unor taxe. Ionuț Stroe evită să se pronunțe și să clarifice acest subiect spunând că o decizie se va lua în coaliție.

Comisia Europeană amenință cu suspendarea fondurilor

Coaliția de guvernare, PSD – PNL, este presată de Comisia Europeană să ia măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare pentru a nu fi suspendate fondurile europene. Coaliția are în vedere noi majorări de taxe și impozite, dar nu și reduceri de cheltuieli.

Reprezentanții Guvernului s-au angajat, în discuțiile informale cu oficialii europeni, să propună o serie de măsuri care să crească veniturile și să reducă propriile cheltuieli. Comisia a acceptat un deficit de aproximativ 5% în 2024 iar nu 4,4%, cum se convenise inițial, însă a cerut măsuri de austeritate.

În acest context, Coaliția PSD – PNL a luat în discuție majorarea unor taxe cu începere de la 1 septembrie, iar a altora de la 1 ianuarie. Astfel, guvernul PSD – PNL dorește să taxeze cu 16% multinaționalele care duc profitul în alte ţări. Va exista o taxă suplimentară pentru jocurile de noroc, de 21%.

Ce măsuri are în vedere coaliția PSD - PNL

O altă măsură propusă de PSD și PNL vizează eliminarea facilităților pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară. Aceștia ar putea plăti 10% contribuţie la sănătate, pe care acum nu o plătesc. Sunt discuții pe tema reţinerii contribuţiei de sănătate de 10% pentru norma de hrană la MAI şi MApN, dar și privind reţinerea contribuţiei de sănătate 10% pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă, taxe care în prezent nu există.

PSD și PNL par să fi ajuns la un acord pe creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, iar PNL vrea eliminarea voucherelor de vacanță acordate bugetarilor, în condițiile în care Guvernul Ciucă a propus extinderea măsurilor și în mediul privat. În discuții este și creșterea TVA pentru restaurante și hoteluri, adică eliminarea facilităților din zona HoReCa.

Nu în ultimul rând, ar urma să fie desființate în jur de 200.000 de posturi din administrație, neocupate, dar care sunt bugetate.

PSD propune creșterea salariului minim

PSD propune ca între măsurile fiscale să fie și cea de mărire a salariului minim la 3.300 de lei cu începere de la 1 septembrie, și la 3.750 de lei, de la 1 ianuarie.

Salariul minim în domeniul construcțiilor ar urma să crească de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. Discuția mai rămâne dacă 200 de lei din aceste sume rămân neimpozitabile, așa cum au decis guvernanții în iarnă.

În cazul în care nu ar fi neimpozitabili acei 200 de lei, creșterea la salariul minim ar fi redusă cu încă aproximativ 80 de lei.