PNL crede că minunea din 16 noiembrie 2014 se va repeta

PNL crede că minunea din 16 noiembrie 2014 se va repeta

Înțeleg că strategia PNL, dacă pot folosi un cuvânt atât de prețios, este să nu facă nimic, să aștepte ca Victor Ponta să enerveze lumea și să câștige alegerile parlamentare călărind valul indignării populare.

Asta a fost șansa lui Iohannis, pe 16 noiembrie, un vot masiv anti-Ponta, iar liberalii cred că minunea de atunci se va repeta de câte ori vor ei. Părerea mea este că se înșeală. Dacă PNL continuă pe drumul pe care se află acum, foarte mulți alegători vor sta acasă sau vor da un vot de protest, pentru formațiuni mici, chiar dacă acestea riscă să nu treacă pragul electoral.

Există niște probleme fundamentale pe care PNL trebuie să le depășească, dacă vrea să fie perceput ca un partid aflat în opoziție cu PSD. Majoritatea liderilor săi provin din vechiul USL și, dincolo de prieteniile care poate îi mai leagă, par că au rămas la mentalitatea anului 2012. Cu greu, după o serioasă presiune publică, Tudor Chiuariu a fost expulzat din partid, dar alți parlamentari, condamnați penal definitiv, sunt neatinși.

În ianuarie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a spus că decizia privind excluderea tuturor membrilor condamnați pentru corupție se va aplica „invariabil pentru toți”. Până acum nu s-a întâmplat. Dimpotrivă, lucrurile s-au înrăutățit: senatorii PNL l-au salvat pe Varujan Vosganian de începerea urmăririi penale, iar numeroși deputați liberali au absentat de la votul privindu-l pe Borbely – o formă de a se pune bine cu UDMR-ul. Unul din reprezentanții PNL în Comisia de apărare a Senatului, de unde controlează activitatea poliției, este generalul Corneliu Dobrițoiu, condamnat penal, în primă instanță, pentru fapte de corupție.

Tot pentru că se agață de speranța că UDMR-ul îi va ajuta să formeze guvernul, în 2016, PNL a început să abandoneze, pas cu pas, propunerea privind votul prin corespondență. Dacă prezența la alegerile din 2016 va fi masivă, procentele UDMR se vor diminua. De aceea, estimarea mea este că acum se încearcă o negociere prin care votul prin corespondență să fie legiferat într-o formă care să limiteze la maximum posibilitatea folosirii sale, iar cei care vor apela la această modalitate să fie foarte puțini. Am mai scris: votul prin corespondență ar trebui să fie permis tuturor cetățenilor români, nu doar celor cu domiciliu sau reședință în străinătate, măcar pentru faptul că există riscul ca proiectul să cadă la Curtea Constituțională.

Dincolo de aceste probleme, vizibile, PNL a abandonat inexplicabil o serie de teme de atac împotriva lui Ponta. De exemplu, liberalii nu spun un cuvânt despre scandalul Petromidia – statul român nu a încasat nici acum cele 200 de milioane de dolari, iar fondul de investiții de un miliard USD este complet uitat. Dezbaterile despre slaba absorbție a fondurilor europene, blocarea investițiilor în infrastructură – cele de la metrou, de exemplu – sunt haotice și fără convingere. Una peste alta, există sentimentul că liberalii se tem să facă opoziție, că PSD îi șantajează pe mulți dintre ei cu ceea ce au lăsat în urmă și tot ceea ce speră PNL este să se repete minunea din noiembrie 2014. Este adevărat că, deocamdată, în sondaje, liberalii sunt în frunte. Dar trendul este crescător pentru PSD. Cei doi co-președinți ai PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au o cotă de popularitate la jumătatea partidului, sub Traian Băsescu.

În plus, eu cred că, chiar dacă PNL va obține mai multe mandate decât PSD la alegerile din 2016, există șanse bune să rateze guvernarea. În primul rând, conducerea UDMR este mult mai apropiată de PSD. În al doilea rând, dacă Ponta se duce la consultările de la Cotroceni de mână cu UDMR, estimarea mea este că Iohannis va accepta această combinație. Actualul șef al statului nu va încerca să-și ajute partidul, să forțeze nota și să pună presiune pe UDMR, declarând că va nominaliza un liberal la conducerea guvernului, indiferent de înțelegerile dintre partide.

Până anul viitor se vor schimba multe – activitatea DNA este impredictibilă – dar, în acest moment, aș spune că PNL îl ajută pe Victor Ponta să rămână premier și după 2016.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.