Orban: PNL atacă la CCR modificările prin care ORICINE e obligat să vină la audierile Comisiei SRI
- Ana Petrescu
- 23 octombrie 2017, 17:55
Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat, luni, că liberalii vor sesiza la CCR modificările la regulamentul Comisiei de control al SRI prin care orice persoană citată este obligată să se prezinte la audieri. Motivul oferit de președintele liberal a fost că schimbările încalcă grosolan drepturile și libertățile individuale.
„PNL va ataca la CCR hotărârea Parlamentului de modificare a Regulamentului Comisiei de control a SRI prin care se instituie obligativitatea prezenţei oricărui cetăţean convocat. Este o încălcare grosolană a drepturilor şi libertăţilor individuale, nu putem accepta să se instituie obligativitatea pentru orice cetăţean să participe la aceste convocări cu care nu au absolut niciun fel de legătură”, a declarat Ludovic Orban, după BEX al PNL, citat de News.ro.
Regulamentul comisiei parlamentare de control al SRI a fost modificat, miercuri, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu 226 de voturi ”pentru”, 43 de voturi ”împotrivă” şi două abţineri, una dintre cele mai controversate prevederi fiind obligaţia oricărei persoane de a se prezenta în faţa comisiei atunci când este chemată.
”Am introdus în hotărâre şi prevederea că orice persoană, pentru că până acum erau doar ofiţerii SRI, orice persoană despre care comisia consideră că are date în ceea ce priveşte activitatea noastră, este obligată să vină la comisie”, a declarat preşedintele comisiei de control al SRI, Claudiu Manda.
Întrebat ce se întâmplă cu cei care refuză să se prezinte la comisiei, Manda a spus că nu sunt prevăzute penalizări. Preşedintele comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a mai spus că o altă modificare a regulamentului vizează obligarea Serviciului de a răspunde solicitărilor comisiei în termen de şapte zile lucrătoare.
„O a doua modificare a fost aceea că SRI trebuie să răspundă în termen de şapte zile lucrătoare la solicitările sau informaţiile sau informările pe care le formulează comisia. Dacă informaţiile pe care le solicităm presupun un volum de muncă mult mai mare, să ne spună în termen de şapte zile că nu se poate răspunde în şapte zile şi care este termenul pe care îl propun pentru un răspuns”, a adăugat Manda.
O altă modificare a regulamentului de funcţionare a comisiei parlamentare de control al SRI vizează desfăşurarea lucrărilor comisiei în conformitate cu legea privind informaţiile clasificate.
„Am schimbat o prevedere care era din 1993, care spunea că lucrările comisiei au caracter de informaţii clasificate şi atât. Nu ştiam dacă vorbim de secret de serviciu, secret de sta, secret de interes deosebit şi am schimbat spunând acolo că lucrările comisiei se desfăşoară în conformitate cu prevederile legii 182 care este legea informaţiilor clasificate. Acolo se spune foarte clar care sunt informaţiile clasificate, cine poate să aibă acces la ele şi, bineînţeles, că nu se poate comunica public pe aceste informaţii clasificate”, a conchis Claudiu Manda.