PNL va ataca la CCR legea prin care preşedintele este EXCLUS din PROCEDURA de NUMIRE a procurorilor-şefi

PNL va ataca la CCR legea prin care preşedintele este EXCLUS din PROCEDURA de NUMIRE a procurorilor-şefi

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a anunțat că liberalii vor ataca la CCR proiectul de lege inițiat de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care îl exclude pe președinte din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general. Fostul lider al PNL a precizat că inițiativa legislativă "nu e altceva decât o vendetă politică îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis".

”Numirea sau revocarea unor magistraţi sau procurori care este proiectul vieţii lui Călin Popescu Tăriceanu, dacă va trece de plenul Senatului, care este cameră decizională, vă asigur că va fi atacat de PNL la Curtea Constituţională a României. Anunţul meu nu e o surpriză, însă vă asigur că nu putem lăsa o soluţie neconstituţională să devină lege”, a spus Gorghiu, citată de news.ro.

Gorghiu spune că prin acest proiect de lege se doreşte ca preşedintele Klaus Iohannis să nu mai aibă atribuţii în numirea sau desemnarea procurorilor şefi.

”Propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu nu e altceva decât o vendetă politică îndreptată împotriva preşedintelui Klaus Iohannis. Procedura de desemnare a procurorilor în viziunea lui Tăriceanu prevede ca preşedintele să nu mai aibă niciun fel de atribuţiune în acest sens”, a mai spus Alina Gorghiu.

Potrivit proiectului de lege, preşedintele României şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedurile de numire a procurorilor-şefi DNA, DIICOT şi procurorului general al României, aceştia fiind desemnaţi de către CSM. 

Comisia juridică a Senatului a amânat, marți, dezbaterea proiectului de modificare a statutului judecătorilor şi procurorilor, din cauză că iniţiatorul, Călin Popescu Tăriceanu, a fost absent. Dezbaterea inițiativei se va relua peste două săptămâni. Mai multe informații AICI.

Proiectul de lege, iniţiat de Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptat tacit, anul trecut, de Camera Deputaţilor, iar Senatul este for decizional în acest caz.

Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM.