Controalele sanitar veterinare au avut loc în șapte zone de interes turistic de pe pe litoral la Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat 250 de unități, respectiv peste 100 de restaurante, zeci de pizzerii,unităţi tip fast – food, braserii, unităţi tip bufet, unități de tip bistro, baruri, o pensiune, 20 de magazine alimentare, 15 laboratoare de cofetărie/patiserie, trei cofetării/patiserii, tre rulote, două tonete de înghețată, un supermarket, o unitate de produse congelate, o carmangerie, două depozite alimentare.

 

În urma acestor controale s-au constatat deficienţe cu privire la: condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare,  manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar; etichetarea și ambalarea necorespunzătoare  a produselor alimentare. Pentru încălcarea condițiilor sanitar veterinare, 25 de unități, între care 10 restaurante, cinci unități fast food, o pensiune, o pizzerie, o braserie, două patiserii, au fost sancționate cu amenzi toitale de 200.000 de lei.

 

ANSVSA pune la dispoziţia turiștilor aflați pe litoral și nu numai numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. Medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 supraveghează şi verifică  permanent unităţile aflate pe Litoralul românesc.