Pledoaria lui Zelenski dezvăluie diferendele dintre statele europene

Pledoaria lui Zelenski dezvăluie diferendele dintre statele europene Sursa foto: EPA/DUMITRU DORU

Liderul ucrainean a participat la un summit în Moldova pentru a cere „garanții de securitate”. Franța și Germania nu se pot pune în acord pe această temă. Liderii europeni s-au reunit joi la un summit istoric în Republica Moldova, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina.

Chiar dacă peste 40 de lideri au promis solidaritatea cu Ucraina la cea de-a doua adunare a așa-numitei Comunități Politice Europene, dificultatea de a menține această unitate a ieșit la iveală destul de repede. Înainte și în timpul summit-ului, liderii au adoptat poziții divergente referitoare la o problemă din ce în ce mai controversată.

Ce garanții de securitate poate oferi Occidentul Kievului

Președintele francez Emmanuel Macron a dat tonul miercuri, cerând aliaților să ofere Kievului garanții de securitate „tangibile și credibile”. Analițtii observă o schimbare de atitudine a Franței. Omologul său german, Olaf Scholz, a fost mai ezitant joi, refuzând să ofere detalii și a spus că aceată temă ar trebui să fie una post-război, relatează Politico. Liderul al Ucrainei, Volodymyr Zelenski, s-a alăturat liderilor într-o apariție surpriză. Zelenskyy a făcut două cereri explicite: o „invitație clară” de a adera la NATO și „garanții de securitate.

Ambele „sunt necesare”.

Pozițiile divergente ilustrează întrebările care se referă la poziția Occidentul se străduiește să țină aproape de Ucraina Cu toate acestea, deocamdată, unitatea este încă o tema retorică. „Summitul de astăzi ne-a arătat cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în timp ce summitul se apropia de final. „Am arătat că suntem o familie, o familie puternică și unită de națiuni europene care acționează împreună pentru a face continentul mai puternic, mai unit și mai pașnic.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Pledoaria lui Zelenski

Întâlnirea care a avut loc la Castelul Mimi, aflat într-o podgorie aflată la doar 20 de kilometri de granița cu Ucraina, a căpătat o notă emoționantă odată cu sosirea lui Zelenski. Sandu l-a salutat pe președintele ucrainean înaintea celorlalți lideri, mulțumindu-i  pentru „păstrarea Moldovei în siguranță”.

Imaginea, unul lângă altul, a celor doi lideri, ale căror țări s-au luptat ambele cu agresiunea rusă în diferite grade, a fost simbolică. Dar, în vreme ce Kievul se află sub o criză din ce în ce mai intensă a bombelor Rusiei, Zelenski a trecut rapid la solicitarea sa, cerându-le aliaților să ofere Ucrainei garanții ferme de securitate și un angajament de aderare la NATO la  viitorul summit NATO din Lituania.

NATO a fost de acord în 2008 că Ucraina va deveni în cele din urmă membră, dar nu a oferit niciodată o promisiune fermă sau un calendar. Deși este puțin probabil ca Zelenski să obțină tot ce își dorește la întâlnirea din iulie, ambele probleme sunt dezbătute aprins în acest moment. Macron a fost cel care a atras atenția. „Sunt în favoarea – și va fi subiectul discuțiilor colective în următoarele săptămâni – acordarea de garanții de securitate tangibile și credibile din două motive: Ucraina protejează Europa astăzi și ea oferă Europei garanții de securitate”, a spus el.

Olaf Scholz, cancelarul german, a fost mai rezervat.

„Un lucru este foarte clar: acum ne aducem contribuția la sprijinirea Ucrainei”, a spus el. „Întotdeauna am spus că trebuie să existe și garanții de pace după război. Germania va contribui la aceasta.” Scholz a refuza să ofere mai multe detalii. Totuși, atât Scholz, cât și Macron au confirmat că aliații discută în mod activ acest subiect și lucrează pentru a-și coordona abordările înainte de summitul NATO.

Vorbind la Oslo joi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost la fel de atent când a abordat subiectul delicat. „Când se încheie războiul, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă, că acest tipar de agresiune rusă împotriva Ucrainei se oprește cu adevărat și, prin urmare, trebuie să avem cadre care să ofere garanții pentru securitatea Ucrainei după încheierea războiului”, a spus Stoltenberg.