Platforma de cripto FTX a depus dosarul de faliment. Fondatorului a pierdut 94% din avere într-o singură zi
- Antonia Hendrik
- 12 noiembrie 2022, 21:54
Bursa de criptomonede FTX Trading a inițiat procedura de faliment în SUA, iar fondatorul Sam Bankman-Fried și-a dat demisia din companie după o criză de lichidități, care a determinat intervenția autorităților de reglementare.
FTX Trading a depus vineri dosarul de faliment. Fondatorul Sam Bankman-Fried a demisionat din companie, iar în funcţia de director executiv a fost numit John J. Ray III. Bankman-Fried intenționează să rămână la FTX pentru a lucra la procesul de faliment, potrivit unui comunicat transmis vineri.
„Îmi pare foarte rău, din nou, că am ajuns aici”, a declarat fondatorul FTX Bankman-Fried într-o serie de tweet -uri după depunerea dosarului de faliment.
Platforma de tranzacționare cripto se lupta să strângă fonduri pentru a preveni colapsul
Platforma de tranzacționarea pentru criptomonede FTX, aflată în dificultate, a depus o cerere de faliment în SUA, solicitând protecţia instanţei în timp ce caută o modalitate de a returna banii utilizatorilor, iar directorul ei general, Sam Bankman-Fried, a demisionat, în ceea ce ar putea fi una dintre cele mai mari prăbuşiri din această industrie.
Acest demers încheie o săptămână foarte agitată pentru FTX, după ce clienţii s-au grăbit să-şi retragă fondurile, în urma apariţiei unor zvonuri potrivit cărora FTX şi alte firme conduse de Sam Bankman-Fried se află pe un teren financiar şubred.
Miliardarul Sam Bankman-Fried a încercat să găsească un plan de salvare, sperând ca FTX va fi preluată de Binance, o platformă rivală de criptomonede, dar planul nu a funcţionat.
Miliardarul Bankman-Fried, 30 de ani, unul dintre cei mai influenţi antreprenori din lumea criptomonedelor
Miliardarul american Sam Bankman-Fried, în vârstă de numai 30 de ani, este considerat unul dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi antreprenori din lumea criptomonedelor. Mai mult, ar fi și unul dintre principalii donatori din campania Partidului Democrat din SUA, cu zeci de milioane de dolari donați, care a pierdut într-o singură zi 94% din avere.
Firma de tranzacţionare a lui Bankman-Fried, Alameda Research, a cerut, de asemenea, protecţia falimentului. Surse citate de Reuters au declarat că aceasta a fost parţial în spatele problemelor FTX şi se pare că datorează FTX aproximativ 10 miliarde de dolari.
Pe măsură ce problemele FTX au crescut, autoritățile de reglementare din întreaga lume au intervenit
Prăbușirea FTX marchează o răsturnare uimitoare de situaţie pentru companie şi pentru fondatorul acesteia, Sam Bankman-Fried, care până de curând a fost aclamat drept un investitor prodigios şi a fost comparat adesea cu miliardarul Warren Buffett. Criza de la FTX alimentează îngrijorările cu privire la viitorul industriei criptomonedelor, care se confruntă cu sarcina dificilă de a recâştiga încrederea investitorilor.
FTX este investigată de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Departamentul de Justiție și Commodity Futures Trading Commission, potrivit unei surse apropiate investigațiilor.
Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din Cipru a cerut FTX EU să-și suspende operațiunile pe 9 noiembrie, a anunțat vineri autoritatea de reglementare. Bankman-Fried nu a răspuns solicitărilor din partea Reuters.