Contribuția la pensie. Data până la care poate fi cumpărată vechimea în muncă

Contribuția la pensie. Data până la care poate fi cumpărată vechimea în muncăSursa foto: Arhiva EVZ

Au mai rămas câteva zile în care românii pot plăti retroactiv contribuția la pensie. Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii și să plătească sumele aferente. Din 2024 ar putea fi cumpărată din nou vechimea în muncă.

Contribuția la pensie se mai poate plăti retroactiv doar până la 1 septembrie. Persoanele care vor să acopere perioade în care nu au plătit contribuția o pot face până la finalul acestei săptămâni prin semnarea contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin plata unor sume către aceasta.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, este prevăzut în OUG 163/2020, document prin care a fost introdusă plata retroactivă a contribuțiilor la pensie.

Românii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensie și anii următori. Mecanismul va fi accesibil prin noua lege a pensiilor, Legea 127/2019. Aplicarea acesteia a fost amânată, astfel că, teoretic, ea va intra în vigoare din ianuarie 2024.

Pensii. Cumpărarea de vechime în muncă

Pensii. Cumpărarea de vechime în muncă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cine și cum poate plăti retroactiv contribuțiile pentru pensie

Potrivit OUG 163/2020, plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă. Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au cotizat trebuie să încheie un contract cu casele de pensii. În acesta vor fi trecute: perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale.

În lege este prevăzut faptul că, persoanele care au realizat stagii de cotiza în alte țări, nu pot apela la acest mecanism. În cazul în care contribuția nu s-a plătit într-un alt stat, românii plecați în afară pot semna contractul de asigurare. În astfel de cazuri, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

Persoanele care vor să plătească retroactiv perioadele lipsă la pensia din România, trebuie să plătească o anumită sumă de bani. Aceasta este cota de CAS. Astfel, pentru o persoană care are un salariu brut de 3.000 de lei, va plăti pentru o lună 638 de lei. Suma este calculată în raport cu salariul minim brut și cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului. În cazul în care apar modificări, nu se va modifica și suma de plată.

Cum se face plata retroactivă

Persoanele care vor să cumpere vechime în muncă nu trebuie să plătească suma integral. Aceasta poate fi plătită în mai mute tranșe lunare. Dacă o persoană nu plătește suma integrală, va fi luată în calcul doar perioada pentru care s-a făcut plata. Autoritățile vor lua în calcul numai ce s-a plătit, fără să ia vreo măsură coercitivă.

„Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situația în care la data de 31 august 2023 contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate”, scrie în OUG 163/2020.