Cumpărarea de vechime în muncă. Informații importante pentru cei interesați

Cumpărarea de vechime în muncă. Informații importante pentru cei interesați Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care nu au anii necesari de cotizare mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a cumpăra vechime în muncă. Există posibilitatea ca acest termen să fie prelungit din cauza cererii ridicate.

Românii care nu au strâns suficienți ani de cotizare pot să își cumpere vechime în muncă până pe data de 31 august. Există posibilitatea ca acest termen să fie prelungit din cauza cererii ridicate. Totuși, până acum nu a fost adoptat niciun act normativ în acest sens. Persoanele interesate pot cumpăra maximum şase ani, integral sau pe bucăţi.

În ultimii doi ani au fost încheiate 28.000 de contracte de acest fel. În total, contractele însumează peste 336 de milioane de lei. Persoanele care cumpără vechime în muncă beneficiază de acești ani doar la momentul ieşirii la pensie pentru limită de vârstă.

Românii care pot cumpăra vechimea în muncă

Contribuţia este 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei. În cazul în care ai nevoie de doar un an, preul este de 9.000 de lei, adică 750 de lei pentru fiecare an. Persoanele care au nevoie de șase ani o să plătească nu mai puțin de 54.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News
pensionar, pensii, ani de cotizare

Vechimea în muncă încă poate fi cumpărătată / Sursă foto: Arhiva EVZ

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede ca stagiul de cotizare la pensia de stat să poată fi completat până în 31 decembrie 2024. Contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetățenie. Persoana în cauză trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
  • contractul de asigurare socială se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.