Creșterea pensiilor din 1 ianuarie 2024, sub semnul întrebării
- Iulia Moraru
- 19 august 2023, 06:15
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a indicat posibilitatea ca pensiile românilor să nu fie majorate începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Simona Bucura-Oprescu a evitat să dea un răspuns clar asupra momentului de la care va avea loc majorarea pensiilor, menționând că acest moment depinde de finalizarea noului proiect cu privire la pensiile din sistemul public.
Pensiile nu vor crește de la 1 ianuarie
„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.
Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale
Ministrul Muncii a subliniat că în cazul în care se va menține cadrul legislativ actual, se va ține cont de formula elvețiană conform căreia se ia în considerare inflația plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.
Simona Bucura-Oprescu a spus că una dintre măsurile pe care intenționează să le adopte în cadrul noii legi a pensiilor este de a face indexarea în luna martie. Aceasta ar permite utilizarea datelor oferite de Institutul Național de Statistică și integrarea informațiilor din anul precedent în procesul decizional.
Termenul de cumpărare a vechimii în muncă, posibil să se prelungească
Zilele trecute, ministrul Muncii a mai explicat că anul acesta am avut o majorare a pensiilor de 12% și deși se va spune că este una mică, s-a ținut cont de pragul inflaţiei din anul 2022 şi s-a mărit chiar cu mai mult de atât.
Ministrul Muncii a mai punctat că dosarele de pensii vor fi digitalizate până pe 31 august, fiind vorba despre aproape patru milioane de dosare care sunt digitalizate.
„Pensiile de contributivitate – avem două procese care se desfășoară în paralel: primul este digitalizarea tututor dosarelor de pensii, aproape 3.900.000 sunt deja digitalizate. Până la 31 august, sarcina președintelui Casei Naționale de Pensii Publice este să finalizeze acest proces.
Digitalizarea dosarelor de pensii ne va ajuta, având datele deja în sistem, astfel încât procesul de recalaculare să fie mai facil. Întâi vom va face reforma pensiilor publice prin legea cu care venim după care vom recalcula pensiile pentru agricultori”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.