Plata facturii la căldură. Obligații noi pentru cei ce stau la bloc

Plata facturii la căldură. Obligații noi pentru cei ce stau la blocCalorifer. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți locuitori ai Chișinăului au reclamat că trebuie să achite factura pentru agentul termic centralizat, chiar dacă au sisteme de încălzire autonomă. Facturile sunt mult mai mari decât cele precedente. Reprezentanții Termoelectrica au venit cu explicații.

Toate apartamentele, inclusiv cele debranșate, trebuie să contribuie la plata facturii la căldură. Chiar dacă în locuință nu există coloane tranzitorii, proprietarii trebuie să participe la acoperirea cheltuielilor indirecte pentru locurile de uz comun, a declarat, într-o conferință de presă, directorul Termoelectrica, Iurie Razlovan.

El a explicat noua metodologie de facturare a căldurii în blocurile din Capitală. Precizările au fost făcute după ce mai mulți consumatori, care au încălzire autonomă, s-au plâns de facturile prea mari.

Furnizorul este responsabil de livrarea agentului termic până la peretele blocului sau până la contor. Ulterior, gestionarul clădirii distribuie întregul volum între locatari. Astfel, cei debranșați sunt și ei obligați să plătească pentru încălzirea locurilor de uz comun.

„Până la finele anului, noi am avut tariful în vigoare de 3.267, deci diferența de tarif este destul de simțitoare. Asta și a influențează mult creșterea facturilor, cât la cei conectați, cât și la cei debranșați. Un alt factor sunt compensațiile oferite de Guvern. Știți că anul acesta compensațiile sunt mult mai targetate, sunt mult mai amănunțite. Tot aici la compensație este că anul acesta noi am fost informați de primărie cât din varii motive nu se mai acordă compensația la compensația la căldură de către municipalitate”, a declarat Iurie Razlovan, citat de radiomoldova.md.

Plata facturii la căldură. Gestionarea fondului locativ

Totodată, un lucru nou din metodologie este coeficientul Q18, care prevede că în apartamentele debranșate trebuie să fie menținută o temperatură a aerului de cel puțin 18 grade.

Sistemul e-Factura, problematic pentru agenții economici

Sursa foto: Arhiva EvZ

În același timp, Iurie Razlovan spune că gestionarul fondului locativ împreună cu locuitorii pot să convină asupra unei formule de repartizare a căldurii între apartamente și, respectiv, a facturilor. Aceasta prevedere este specificată în noua metodologie.

În luna martie 2022, vechiul mecanism de repartizare a consumului de energie termică a fost declarat neconstituțional de Înalta Curte. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Astfel, a fost elaborată o nouă metodologie de repartizare a costurilor la apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de termoficare.