Plata cu cardul, mai puţin utilizată. Tările din Europa care preferă banii cash

Plata cu cardul, mai puţin utilizată. Tările din Europa care preferă banii cash Plata cu cardul. Sursa foto: Pixabay

Plata cu cardul este mai puţin utilizată în câteva ţări din Europa. Există o diferență semnificativă în UE cu privire la preferințele privind plata în numerar. Din acest motiv este dificil să se renunţe la banii cash.

Plata cu cardul este mai puţin utilizată în câteva ţări din Europa. În 2019, austriecii retrăgeau suma de 140 de euro pe săptămână de la bancomate. În timp ce norvegienii retrăgeau doar 35 de euro. În 2020, 96% din populația Islandei utiliza serviciile bancare online. Iar în România doar 9% făcea plata cu cardul.

Plata cu cardul, mai puţin utilizată în câteva state europene

Stabilirea exactă a țărilor europene care sunt cel mai aproape de un viitor fără numerar este dificilă din două motive:

  1. Numerarul fizic nu poate fi urmărit.
  2. Nu există o metodă uniformă la nivel european pentru urmărirea plăților fără numerar.

Cu toate acestea, există o mulțime de date care arată ce țări europene conduc cursa către un viitor fără numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Țări unde nu se prea plătește cu cardul

Malta, Spania și Cipru au ieșit în evidență ca fiind țările din Europa cu cea mai mare dependență de numerar. În Malta, 88% dintre tranzacții se bazează pe numerar. Spania și Cipru sunt la egalitate cu 83%. Portugalia se află aproape pe locul al treilea, cu 81%. 73% dintre tranzacțiile din Europa sunt efectuate în numerar. În ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, numerarul conduce cu 48%, urmat de carduri cu 41%.

Studiul realizat în 2021 de Banca Centrală Europeană (BCE) a remarcat o scădere a ușurinței de acces la numerar

  • 89% dintre respondenți afirmând că o consideră satisfăcătoare, comparativ cu 94% în 2016.

Pe lângă retragerea numerarului pentru utilizare pe termen scurt, studiul relevă că oamenii stochează numerar acasă. Alţii aleg cutii de depozitare securizate. Numerarul poate fi folosit ca depozit de valoare fără a necesita implicarea intermediarilor financiari. De asemenea, are avantajul de a fi activul cel mai lichid și acceptat pe scară largă de către comercianți.

Plata cu cardul, mai puţin utilizată în Bulgaria

Studiul mai arată că Bulgaria este cea mai dependentă țară din Europa de cash. Mai mult, are cel mai mic procentaj de persoane cu acces la internet. Ceea ce înseamnă că plățile digitale sunt excluse pentru mulți.

Ca rezultat, 74% dintre toate plățile se bazează pe numerar în țară. Există 91 de bancomate la 100.000 de adulți. 28% din populația Bulgariei nu are cont bancar. Este al treilea cel mai ridicat procentaj din țările studiate.

Card De Credit, Plată, Credit, Card

Plata cu cardul. Sursa foto: Pixabay

România ocupă locul doi după Bulgaria

Deși doar 9% dintre plăți se bazează pe numerar, România are cel mai mare procentaj de populație fără cont bancar din toate celelalte țări europene. Doar 12% dintre cetățeni dețin un card de credit. Grecia urmează pe locul trei. Cu peste jumătate (54%) din toate plățile făcute în numerar.

Germanii încă iubesc numerarul. Un sondaj recent publicat de compania Strategy& a dezvăluit că 54% dintre ei sunt încă dispuși să plătească cu numerar. Mai puțin de 10% aleg să plătească cu telefoanele lor mobile.

Dragostea germanilor pentru numerar îi lasă adesea pe turiști surprinși. Mulți se confruntă cu replica „acceptăm doar numerar”.

Plata cu cardul în Europa - unde este cel mai des acceptată

În Suedia peste 98% dintre cetățeni dețin un card de debit. Este una dintre țările de top pentru plățile mobile. Numerarul fizic devine rapid o relicvă a trecutului în Suedia. Trecerea la o societate suedeză fără numerar este încurajată de lege.

În Suedia, este complet legal ca un comerciant să refuze plățile în numerar. Norvegia este țara europeană cea mai aproape de un viitor fără numerar. Aproape toți norvegienii (98%) dețin un card de debit. În Olanda 91% folosesc aplicații bancare, iar 90,5% din toate plățile cu cardul au fost efectuate cu carduri de debit în 2020.

Banca Finlandei a prezis că va deveni o țară complet fără numerar până la sfârșitul anului 2029. Cu 98% dintre finlandezi deținând un card de debit și 63% deținând un card de credit, aproape întreaga populație poate plăti fără numerar.

Plata cu cardul în Finlanda a atins suma uimitoare de 50 de miliarde de euro încă din 2018. 80% dintre finlandezi preferă să plătească cu cardul de debit în magazinele fizice. Acest număr crește continuu.