Plata anticipată a impozitelor locale 2024. Cum se aplică discountul acordat contribuabililor

Plata anticipată a impozitelor locale 2024. Cum se aplică discountul acordat contribuabililor Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii care plătesc impozitele și taxele locale până pe 31 martie beneficiază de o reducere, conform reglementărilor în vigoare. Aceste taxe sunt percepute de primării pentru proprietățile imobiliare și vehiculele deținute de cetățeni.

Plata anticipată a impozitelor locale oferă un bonus contribuabililor. Aceștia trebuie să-și achite datoriile către primării până pe 31 martie și, astfel, vor beneficia de o reducere de 10%.

Plata anticipată a impozitelor locale

Legea stabilește că impozitele și taxele locale se pot achita în două tranșe până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv, în fiecare an. De regulă, contribuabilii încep să plătească încă din primele zile lucrătoare ale anului.

De aceea, la multe ghișee se formează cozi ale celor care se grăbesc să scape de datorii. Aceștia, cei mai harnici dintre contribuabili, primesc  un bonus pentru plata anticipată a impozitelor și taxelor locale. Este bine de precizat pentru a beneficia de acest bonus este nevoie ca plata să se facă integral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Românii care au impozite de plată pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport trebuie să se adreseze primăriilor de domiciliu. Aceștia au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a-și plăti dările către autorități. Mulți, în special cei vârstnici, preferă să achite direct, la ghișeele administrațiilor financiare, la casieriile direcțiilor de impozite, taxe locale. Există și posibilitatea ca plata să se facă prin ghișeele Poștei Române, aflate în raza de domiciliu.

Anumiți datornici scutiți de plata taxelor

Taxe și impozite locale Sursa Foto- Dreamstime

Bonus pentru contribuabilii harnici în 2024

Românii care optează pentru plata anticipată, integrală, a impozitelor locale beneficiază și de un bonus în cuantum de 10% din valoare. Reducerea este destul de consistentă în cazul celor care au mai multe proprietăți și mijloace de transport pentru care datorează taxe locale. Condiția este ca plata să se facă până la 31 martie.

În acest an, ziua de 31 martie pică într-o duminică, zi nelucrătoare. În acest caz. termenul de plată se prelungește pentru următoarea zi lucrătoare, 1 aprilie. Dar, pentru a fi siguri că beneficiază de bonusul pentru plata anticipată, este bine ca contribuabilii să se grăbească și să nu amâne plata chiar pentru ultima zi.

O situația similară s-a întâmplat și anul trecut, cu al doilea termen limită de plată a impozitelor. Ziua de 30 septembrie a picat într-o zi nelucrătoare, sâmbătă. Drept urmare, termenul de plată a fost prelungit și în următoare zi lucrătoare, 2 octombrie.

taxe locale

Taxe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Plata anticipată a taxelor și impozitelor

Impozitele și taxele locale se pot achita, anual, în două tranșe egale, la primărie. Prima trebuie plătită până la data de 31 martie, iar a doua până la 30 septembrie. După expirarea acestor date scadente, primăriile sunt obligate să perceapă majorări de întârziere de 1% pe lună sau fracțiune de lună, până la stingerea sumei datorate.

Nivelul taxelor și impozitelor locale este stabilit prin hotărâre de consiliile locale. În fiecare an, valoarea acestora se actualizează, tot prin hotărâre de consiliu local, cu rata inflației.

Așa cum arătam mai sus, pentru plata anticipată a taxelor locale, până pe 31 martie, contribuabilii beneficiază de un bonus de 10%.