Evenimentul Zilei > Economie > Planurile de redresare ale primelor 12 state membre sunt aprobate de miniștrii de Finanțe ai UE. România așteaptă până în toamnă
Planurile de redresare ale primelor 12 state membre sunt aprobate de miniștrii de Finanțe ai UE. România așteaptă până în toamnă

Planurile de redresare ale primelor 12 state membre sunt aprobate de miniștrii de Finanțe ai UE. România așteaptă până în toamnă

Miniştrii europeni ai Finanţelor urmează să aprobe marţi planurile de redresare pentru 12 state membre. Procedura va deschide calea pentru prima tranşă de granturi şi împrumuturi din programul UE destinat stimulării investiţiilor.

Cât privește țara noastră, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că draftul Planului Național de Redresare și Reziliență al României va fi aprobat de Comisie în septembrie, iar în octombrie va fi aprobat de miniștrii statelor UE în cadrul Consiliului ECOFIN. Astfel, în luna noiembrie 2021 Comisia Europeană va disponibiliza pentru România 1,3 miliarde de euro, sub formă de avans, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Primul lot de aprobări

La reuniunea de la Bruxelles, miniştrii de Finanţe din UE sunt aşteptaţi să dea marți undă verde planurilor de redresare pregătite de Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Portugalia, Slovacia şi Spania. E vorba de primul lot de aprobări.
Planurile prezentate de celelalte 15 state membre UE, inclusiv România, urmează a fi evaluate la o dată ulterioară.

Comisia Europeană și-a dat acceptul pentru primele 12 planuri

La finele lunii iunie, Comisia Europeană a trimis miniştrilor europeni de Finanţe o evaluare pozitivă cu privire la primele 12 planuri de redresare. Ulterior, la începutul lunii iulie, a emis o evaluare pozitivă cu privire la planurile trimise de Slovenia, Cipru, Croaţia şi Lituania. Această a doua evaluare urmează a fi analizată de miniştrii Finanţelor la finele acestei luni.

Planurile naţionale de redresare au nevoie de aprobarea unei majorităţi calificate a guvernelor UE, ceea ce înseamnă că este puţin probabil să fie blocate. „Nu ne aşteptăm la surprize”, a spus un oficial european implicat în procesul de aprobare.

Încep să intre banii europeni

La sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles, comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a confirmat faptul că marţi vor fi aprobate primele 12 planuri de redresare. Apoi, vor începe să curgă banii. „În săptămânile următoare vor fi eliberate pre-finanţările pentru aceste 12 ţări”, spune Gentiloni.

Pre-finanţările reprezintă 13% din cele aproape 700 miliarde de euro puse la dispoziţie de UE sub formă de granturi şi împrumuturi în cadrul unei mecanism extraordinar de relansare post-pandemie. Banii vor fi plătiţi în decurs de două luni după aprobarea de către miniştri de Finanţe.

Mecanismul de redresare şi rezilienţă alocă 29,9 miliarde de euro pentru România

Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) ca pilon principal al instrumentului financiar #NextGenerationEU prin care Uniunea Europeană oferă sprijin statelor membre, alocă suma de 29,9 miliarde de euro pentru România.

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, iar în acel moment ţara va primi prima tranşă de 13% din sumă, a declarat la începutul acestei luni Marius Vasiliu, secretar de stat, în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene , informează Agerpres .

o