Exclusiv EVZ. Cristian Ghinea, acuzat de relații cu SRI, SIE și că și-a băgat ONG-ul în programele europene

Exclusiv EVZ. Cristian Ghinea, acuzat de relații cu SRI, SIE și că și-a băgat ONG-ul în programele europene

Cristian Ghinea este ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Dar înainte de orice este un ong-ist orientat. Finanțat de la început de fundațiile lui George Soros care i-au plătit și un master la Londra, acuzat de foștii colaboratori de relații cu SRI și SIE, ONG-ul lui a derulat contracte substanțiale și cu Ministerul de Externe.

Derulează contracte tot mai substanțiale cu ministerul de Externe

“Începând cu anul 2012, CRPE devine abonat regulat al Departamentului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare (AOD) al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 de euro în 2013, 104.000 de euro în 2014, şi tot aşa până în prezent”.

“Subiectul e unul sensibil pentru domnul ministru Ghinea, care tocmai a pierdut un proces intentat contra Alinei Mungiu-Pippidi, fosta sa profesoară, angajatoare şi promotoare a lui timp de ani de zile, la un program de studii la London School Economics , ca tânăr lider, în presă ca analist, etc. A acuzat-o pe Pippidi că la el se referea când aceasta a scris despre portretul anonim al unui tânăr oportunist a cărui carieră problematică îl aduce în zona de patronaj a serviciilor secrete. Deşi Pippidi nu îl nominalizase pe Ghinea, acesta s-a repezit să declare în presă că despre el e vorba”.

“În cursul procesului cu Pippidi, Ghinea a relatat că „într-o convorbire privată amicală din perioada 2011-2012, v-am povestit despre faptul că am solicitat un interviu de cercetare lui Mihai Răzvan Ungureanu, atunci, director al SIE”. Ghinea i-a povestit într-adevăr Alinei Mungiu Pippidi că îi va cere sfatul directorului SIE pentru viitoarele activităţi ale ONG-ului său în zona de interes a MAE, dar Pippidi l-a îndemnat să nu facă acest lucru, pe motivul că într-o democraţie e de neconceput ca ONG-urile să se sfătuiască cu serviciile secrete despre activităţile lor.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca ministru a dat proiecte cu dedicație către SRI, dar a avut zero absorții de bani europeni

“Dat fiind că sub mandatul său de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș nu s-au atribuit fonduri de către minister ci s-au purtat lupte cu software-ul STS, cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea lui a proiectului cu dedicație  pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase.”

“Ministrul Ghinea a evitat orice comentarii pe această temă. Deşi e foarte locvace în general. Abia acest gen de bani ajung regulat la firme precum cele ale lui Sebastian Ghiţă, care a sărit să apere proiectul. Poate proiectul cu dedicaţie pentru SRI al ministerului ar fi trecut mai neobservat dacă guvernul nu ar fi recunoscut într-un document către Comisia Europeană că absorbţia pe actualul ciclu financiar va fi zero la finele mandatului guvernului tehnocrat”, a descris articolul din “România Curată” parcursul lui Ghinea din acei ani.

Deși avea doar doi angajați la ONG a câștigat contacte serioase cu statul, dar și proiecte europene

Site-ul lumeapolitică.ro a scris recent că majoritatea veniturilor realizate de politicianul progresist în perioada 2015 - 2018 sunt din activitatea de membru de ONG.

“Între 85.000 de lei și 120.000 de lei a câștigat Ghinea anual ca director de ONG. La acestea se adaugă alte sute de mii de lei primiți în diferite proiecte cu finanțare europeană. Partenera sa de viață, Oana Ganea, este implicată puternic în activitatea ONG-urilor cu sprijin din partea rețelei lui George Soros”.

“Cu numai doi angajați, ONG-ul familiei Ghinea atrăgea în 2013 venituri totale de 1 milion de lei. Un an mai târziu, veniturile creșteau la 1,2 milioane de lei, iar în 2015 și 2016 se situau la 1,7 milioane de lei. Fundația Soros din România și Republica Moldova, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Ambasada Olandei sau Ambasada Finlandei sunt printre finanțatorii ONG-ului partenerei de viață a fostului ministru”, informează lumeapolitică.ro

Finanțatori ai ONG-ul lui Ghinea: OMV Petrom, Raiffeisen Bank, Enel

În afară de ONG-urile din rețeaua Soros, Comisia Europeană sau Programul PHARE, ONG-ul condus de Cristian Ghinea primește bani și de la clienți, ca o societate comercială normală. Cei mai mari clienți sunt OMV Petrom, Raiffeisen Bank și Enel România, amintește lumeapolitică.ro care prezintă cum politicianul progresist a întors serviciul firmelor care l-au sponsorizat, în timpul mandatului de deputat 2016-2020.