Planul secret al lui Ceaușescu. Visul neîmplinit al dictatorului

Planul secret al lui Ceaușescu. Visul neîmplinit al dictatorului

Natalitatea a scăzut semnificativ în România ultimilor 30 de ani. Se discută acum de elaborarea unor studii demografice și de găsirea unor soluții care să respecte, însă, dreptul femeilor de a alege când să aducă pe lume un copil.

Cu 63 de ani în urmă, Ceaușescu a găsit o soluție dureroasă, devenită ulterior ”soluția criminală”: interzicerea avorturilor! Prin decret, el a obligat femeile să nască prunci. Din această cauză, românii au numit generația care a început să se nască din 1966 ”Generația Decrețeilor”.

Anul 1966 a marcat începutul unei perioade de 23 de ani în care natalitatea a crescut ”obligatoriu”,din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Acesta hotărâse, în vara lui 1965, imediat după ce fusese ales la Congresul PCR ca lider al Partidului Comunist Român, în locul decedatului Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca să interzică avorturile.

Alexandru Bârlădeanu, atunci unul dintre liderii partidului, dar devenit ulterior un opozant important,  a povestit momentul în care Ceaușescu a luat hotărârea.

În acea vară a lui 1965, Ceaușescu și nomenclatura se aflau la mare. Lideul și alți șefi comuniști erau cazați la Eforie, fiindcă vilele de la Neptun nu erau gata. Alexandru Bârlădeanu, care avea o casă la Costinești, stătea acolo împreună cu partenera sa de viață, Mihaela, cu care nu era căsătorit la acel moment. Într-o zi, atât el cât și ceilalți membri au fost convocați urgent la o ședință CEx, la vila lui Ceaușescu. Au existat o serie de subiecte de discutat, dar pe neașteptate noul lider a ridicat problema avorturilor.

Bârlădeanu a relatat că Nicolae Ceaușescu le-a prezentat o situație de la Ministerul Sănătății din care reieșea câți copii pierde națiunea din cauza avorturilor efectuate în maternități. ”Vroia să ajungă conducătorul unei Românii cu 30 de milioane de locuitori”, a spus Alexandru Bârlădeanu.

Blestemul avorturilor interzise

Cel care l-a susținut atunci pe Ceaușescu, primul care a luat cuvântul pe această propunere, a fost Vasile Patilineț. Singurii care s-au opus, aducând argumente sociale, au fosr Bârlădeanu și Gheorghe Maurer. Decizia a fost însă luată, a apărut apoi Decretul 770 și Decrețeii.

În cei 23 de ani de interdicție, au murit peste 10.000 de femei în urma unor întreruperi de sarcină empirice. Ca o pedeapsă divină, și fata lui Vasile Patilineț a murit la Spitalul Polizu după un avort provocat. Tatăl a fost distrus. Omul care se implicase în crearea Securității, care învârtea dosare politice a fost scos e pe șine. Bănuia că fata lui căzuse victimă unor mașinațiuni. Se spune că omul a căzut în depresie

Ceaușescu l-a trimis pe Patilineț îm misiune diplomatică în Turcia. A murit în 1974, la Ankara, într-un accident de mașină dubios. Atunci au existat speculații că accidentul ar fi fost provocat de Securitate. După moartea lui, în vila din Primăverii s-a mutat Ion Dincă, iar după 1989, noul șef al SRI, Virgil Măgureanu.

Ne puteți urmări și pe Google News