Câte săptămâni trebuie să ne izolăm. Ministerul Sănătății a făcut anunțul crucial
- Georgeta Petrovici
- 20 martie 2020, 06:35
Această modalitate a fost extinsă la nivelul întregii țării. ”Principalele capitale reședință de județ, s-au pregătit pentru a trata pacienții cu COVID-19 pozitivi în mai multe servicii de pneumoftiziologie. La Iași, Cluj și Timișoara se au în vedere spitalele unde există pavilioane care s-au putut dedica deja. Există soluții și pentru situația în care și aceste unități medicale de back-up vor fi neîncăpătoare pentru pacienți.
”În situația pe care sperăm să nu o trăim, în care totul se saturează, vom izola spații de terapie intensivă în spitalele județene, pentru a trata pacienții cu COVID-19 pozitivi. Momentan, spitalele județene vrem să le păstrăm pentru pacienții care nu sunt infectați. În ultima fază, inclusiv spitalele private din România ne-au pus la dispoziție 250 de paturi de terapie intensivă, în spații izolate, dacă acest lucru va fi necesar.
Sunt foarte multe detalii de care trebuie să ținem cont. Pacienții dializați trebuie să aibă un culoar separat, etc. Tot acest plan a fost pus în operă la Ministerul Sănătății, unde există o cameră de unde există posibilitatea de a vorbi, online, permanent, cu toate DSP -urile, cu toate spitalele de boli infecțioase și de pneumoftiziologie din România”, a mai declarat dr. Moldovan.
„Să stăm acasă măcar șase săptămâni, ar fi mai bine opt și ideal zece. Principiul este de a încerca să rupi comunicarea prin care virusul se transmite. Toată lumea care poate sta acasă e indicat să stea acasă. Să se expună mediului social doar cei care trebuie neapărat să o facă. Se pot lua măsuri organizatorice, astfel încât șansa contaminării să fie cât mai mică”, a mai spus secretarul de stat la Sinteza Zilei.