Maria Tănase și sacrificiile pentru iubire. Finalul poveștii de dragoste a fost dramatic
- Ramona Rotaru
- 16 noiembrie 2024, 22:01
Maria Tănase s-a născut pe 25 septembrie 1913 și a fost una dintre cele mai mari voci românești. Debutul și l-a făcut în mai 1934, când s-a angajat la Teatrul Cărăbușul. A urmat apoi o carieră înfloritoare. A interpretat mai multe genuri muzicale, inclusiv populară, ușoară, lăutărească, romanțe și teatru de revistă. În anul 1938, Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea Măiastră” a României. Dincolo de scenă, ascundea o poveste de dragoste care i-a schimbat complet viața. Dintr-o simplă artistă a devenit un personaj prins în jocuri periculoase de spionaj pentru a-și salva iubitul. Acest lucru se întâmpla în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Maria Tănase își întâlnește marea iubire
Unele povești susțin că Maria Tănase l-ar fi iubit pe Constantin Brâncuși, dar se pare că nu celebrul sculptor a fost marea sa dragoste. Maurice Nègre, un jurnalist francez, pare să fi fost cel pentru care îndrăgita cântăreață a sacrificat totul, punându-și propria viață în pericol. Cei doi s-au cunoscut în 1938 și au fost de nedespărțit timp de trei ani. Maurice era un bărbat sofisticat care aparținea lumii internaționale a presei, dar avea și un mare secret, de care artista avea să afle mai târziu.
Maurice Nègre nu era doar un simplu jurnalist. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el făcea spionaj în România. A lucrat inițial pentru Franța, apoi pentru Marea Britanie, aliată la acea vreme cu Germania nazistă. Așadar, Maurice, prin intermediul relațiilor Mariei cu personaje importante din politică și artă, culegea informații care ajungeau ulterior la aliații săi. Potrivit unor surse, el ar fi coordonat o rețea secretă de spionaj numită „Franța Liberă”. Încă de la sosirea în țară, pe 27 ianuarie 1938, Maurice Nègre a intrat sub supravegherea autorităților române. Cu toate acestea, el a fost arestat abia pe 23 iunie 1941, trădat de franțuzoaica Henriette Sumpt, care făcea parte din această rețea.
Maria Tănase, având o relație cu jurnalistul, a fost interogată. În cadrul anchetei artista a spus că nu îți mai amintește ziua exacta când l-a cunoscut, dar s-au văzut pentru prima oară în Restaurantul Neptun, unde ea cânta. De atunci, s-au văzut zilnic în perioadele când ambii erau în România. Artista le-a mai mărturisit autorităților și că îl ajuta financiar. La scurt timp după declarațiile artistei, Maurice Nègre a fost condamnat la 10 ani de închisoare. A fost dus la Penitenciarul-spital Văcărești, unde a beneficiat de anumite avantaje.
Jertfa în numele iubirii. Cariera de artist se îmbină cu spionajul
Arestarea lui Maurice a fost o lovitură devastatoare pentru Maria, mai ales că nu i se permitea să îl viziteze. Avocatul Petre Pandrea a reușit să le obțină celor doi o întrevedere la începutul anului 1942. Avocatul, cunoscător de limbă franceză, a fost prezent la întâlnirea iubiților, pentru a nu putea face schimb de informații. Disperată să-l elibereze, Maria a recurs la măsuri extreme. Și-a vândut bijuteriile prețioase și blănurile, încercând să strângă fonduri pentru mită, într-un efort de a câștiga bunăvoința oficialilor români și de a-l scoate pe iubitul ei din închisoare.
În acest proces, Maria Tănase s-a trezit prinsă într-un joc periculos al presiunilor din ambele tabere. Germanii au șantajat-o și, în schimbul eliberării lui Maurice, i-au cerut să lucreze pentru ei. Aceleași promisiuni le-a primit și din partea britanicilor. Aceasta a devenit astfel victima unui șantaj dublu, fiind forțată să aleagă între iubirea vieții sale și principiile morale. În cele din urmă, datorită eforturilor ei, Maurice Nègre a fost eliberat și repatriat în Franța. Însă această poveste de dragoste intensă s-a sfârșit în mod tragic.
După eliberare, Nègre a părăsit România, iar cei doi nu s-au mai întâlnit niciodată. Despărțirea a lăsat o rană adâncă în sufletul Mariei, iar amintirea iubirii lor a fost mereu prezentă în viața ei. Deși relația lor s-a încheiat, suspiciunile asupra Mariei Tănase au continuat mult timp după război. Cercurile de informații și influență în care intrase o legaseră, indirect, de o lume a spionajului și a intereselor politice. Era o lume în care o artistă a folclorului nu ar fi trebuit să fie implicată, potrivit Historia.
Alături de cine și-a găsit Maria Tănase liniștea
Maria Tănase a rămas pentru mulți un subiect de controversă, chiar dacă nu a fost dovedită niciodată o colaborare activă cu vreo putere străină. Cu toate acestea, imaginea ei publică a avut de suferit. Frumusețea și talentul, dar și loialitatea față de Maurice, au făcut-o vulnerabilă la un război clandestin, în care a fost folosită ca pion. A continuat să fie o artistă iubită de public, însă viața personală a fost permanent afectată de această experiență. La mulți ani după terminarea războiului, pasiunea sa pentru Maurice și sacrificiile făcute pentru el rămân una dintre cele mai fascinante și tragice povești de dragoste din istoria României.
Îndrăgita artistă a avut o viață sentimentală presărată de pasiune. S-a îndrăgostit pentru prima dată la 15 ani de un medic. A rămas însărcinată, însă cu ajutorul acestuia a făcut întrerupere de sarcină. Se spune că din cauza acestei intervenții nu a mai putut avea copii restul vieții. S-a vehiculat și de o relație pasională cu celebrul sculptor Constantin Brâncuși. Câțiva ani mai târziu a apărut în viața sa un alt sculptor, Constantin Anghel. A urmat apoi jurnalistul francez Maurice, pentru care a fost dispusă să sacrifice tot.
În cele din urmă, Maria Tănase și-a găsit liniștea lângă Clery Sachelarie. Acesta i-a fost prieten și confident timp de ani buni, iar artista i-a mărturisit pe patul de moarte că nu a fost dragoste la prima vedere. El era cu 13 ani mai mare decât artistă și a fost moșier și magnat. Atunci când s-a căsătorit cu Maria pierduse întreaga avere, motiv pentru care o parte din prietenii artistei spunea că are interese financiare. Artista a fost căsătorită cu Clery Sachelarie timp de 13 ani, până în ziua morții. În ciuda vieții sale amoroase tumultoase, și-a iubitul soțul, așa cum chiar ea a mărturisit pe patul de moarte, potrivit volumului „Maria Tănase. Artista, omul, legenda”, semnat de Stejărel Olaru.