Planul lui Vladimir Putin dezvăluit de americani. Nu se va opri la zona Donbas, vrea și Transnistria

Sursa foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines a declarat că Vladimir Putin vrea să ocupe și Transnistria, dar că puterea armatei sale nu este pe măsura ambițiilor liderului de la Kremlin. În acest condiții ar putea lua măsuri disperate. Nu este exclusă nici folosirea armei nucleare.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa deinvazie numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, a declarat marţi şefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, potrivit AFP şi Reuters.

„Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas. Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria", a declarat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Avril Haines a mai susținut că trupele ruse nu vor putea ajunge în Transnistria fără o mobilizare generală. „Deşi este posibil ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală.

Preşedintele rus mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA şi a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară şi creşterea preţurilor la energie se vor agrava", a mai declarat şefa serviciilor de informaţii ale SUA.

Vladimir Putin va lua măsuri disperate

Serviciile de informații consideră că ambițiile lui Putin nu reflectă capacitatea armatei ruse și ar putea lua măsuri disperate în următoarea perioadă.

„Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambiţiile sale şi capacităţile militare convenţionale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluţie mai impredictibilă şi cu potenţial de escaladare în următoarele câteva luni", a mai declarat Avril Haines.

Tendinţa actuală sporeşte riscurile ca preşedintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marţiale, reorientarea producţiei industriale sau o potenţială escaladare militară cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv", a mai spus Avril Haines.

Amenințarea nucleară

Avril Haines a vorbit și despre amenințările nucleare ale Rusiei. „Considerăm în continuare că preşedintele Putin nu va autoriza folosirea armei nucleare decât dacă va percepe o ameninţare existenţială pentru stat sau regimul rus.

Preşedintele rus ar putea să recurgă totuşi la ea dacă va considera că pierde războiul în Ucraina şi că NATO intervine sau se pregăteşte să intervină. Însă, chiar şi în acest caz, probabil va trimite semnale înainte de a o face", a mai precizat Avril Haines.