Planul lui Putin de a lăsa Europa să „înghețe”, eșuat. Depozitele de gaze ale UE, umplute în proporție de 90%

Sursa foto: Arhiva evz

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că unitățile de stocare a gazelor din Uniunea Europeană sunt pline în proprţie de 90%. Acest lucru s-a putut realiza datorită înlocuirii importului de gaz rusesc cu gaz american și norvegian. 

Instalațiile de stocare a gazelor din Uniunea Europeană sunt acum pline cu aproape 90%, a declarat președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, adăugând că Europa a compensat scăderea livrărilor de gaze rusești printr-o creștere a livrărilor din SUA și Norvegia.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori că va opri complet toate livrările de gaze sugerând că va lăsa Europa să „înghețe”. Numai că, potrivit ultimele informații de la cei mai înalți oficiali UE, aflăm că depozitele de gaze ale Uniunii Europene au depășit un nivel mediu de înmagazinare de 90%, peste cel de 80% stabilit de blocul comunitar.

Rezervele sunt cu 15% mai mari faţă de anului trecut

Depozitele se află la o medie de 90,12%, conform asociaţiei din sector Gas Infrastructure Europe (GIE), care a prezentat vineri datele actualizate la 5 octombrie. Gradul de umplere îl depăşeşte pe cel din perioada similară a anului trecut, care a a fost de 75%.

Reglementările comunitare nu impun ca statele membre să aibă depozite de gaze (aşa cum se întâmplă în cazul petrolului, unde este obligatoriu să deţină rezerve pentru 90 de zile de consum), iar cele 160 de instalaţii ale celor 18 state comunitare cu depozite conţin în total 1.002 TWh de gaze, mai scrie EFE.

Umplerea în totalitate a acestor depozite cu 1.100 TWh va garanta consumul pentru trei luni, iar cantitatea ar fi insuficientă pentru a face faţă unei întreruperi totale a furnizării de gaze de către Rusia. UE a importat circa 1.800 TWh de gaze din Rusia în 2019, înainte de pandemie, conform centrului de studii Bruegel.

A contat foarte mult şi consumul redus de gaze cu 10% în tările europene

Ursula von der Leyen a spus că este un rezultat bun și a îndemnat să se continue pe această linie. Mai mult, ea a salutat participarea tuturor membrilor UE la un mecanism unic de achiziție de gaze, pentru a evita un nou val de creștere globală a prețurilor și destabilizarea economiei europene.

„Ne vom intensifica negocierile cu parteneri de încredere, de exemplu, cu Norvegia, pentru a reduce prețul pe care îl plătim pentru gaz”, a mai menționat Ursula von der Leyen.

O parte din aceste gaze, care deja ajung cu greu din Rusia în UE, sunt înlocuite cu importuri de gaze naturale lichefiate (GNL), care la finele anului vor fi crescut cu peste 60 miliarde de metri cubi (bcm) peste totalul de 80 miliarde metri cubi din 2021, conform estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA). La aceasta se va adăuga compromisul celor 27 de state membre de a economisi în medie 15% din gaze şi 10% din electricitate.

Dacă ieșim din iarnă cu un nivel de 40% nu vom avea probleme nici anul viitor

Consumul de gaze în UE în sezonul de toamnă/iarnă 2020/2021 a fost de 3,319 TWh, şi cu un an înainte de 3,216 TWh, conform Reţelei Europene a Administratorilor de Reţele de Transport al Gazelor (ENTSOG).

Această organizaţie a avertizat în iulie asupra importanţei umplerii depozitelor, nu doar pentru a face faţă sezonului rece 2022/2023 ci şi pentru a garanta un nivel minim de rezerve pentru 2023/2024.

UE ar trebui să ajungă la finele iernii cu un grad de umplere a depozitelor de 40% pentru a evita problemele anul viitor, conform calculelor Comisiei Europene, potrivit Agerpres.