Planul lui Olaf Scholz, ironizat de ruși. SUA joacă rolul fundamental

Planul lui Olaf Scholz, ironizat de ruși. SUA joacă rolul fundamental Dmitri Peskov / Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Rușii nu cred în planul de pace al lui Olaf Scholz. Cancelarul german a anunțat că lucrează la un plan de pace legat de războiul dintre Ucraina și Rusia. Conform oficialului german, ideea cedării unor teritorii ucrainene a fost luată în calcul. În replică, oficialii de la Kremlin spun că planul nu ar avea valoare, în contextul în care nu este susținut de SUA.

Rusia, reacție legată de planul lui Olaf Scholz

Kremlinul nu refuză propunerea venită din partea cancelarului german. Cu toate acestea, rușii dau asigurări că planul nu va fi eficient, în contextul în care nu este susținut de Statele Unite. În plus, acesta ar trebui să includă și negocierile directe între Rusia și Ucraina, arată EFE.

„Nu ştim nimic mai mult faţă de ceea ce a a relatat presa. Şi anume că un fel de plan este în lucru. Încă nu cunoaştem detaliile pe care le-ar implica. Noi nu respingem în avans niciun plan, dar trebuie să înţelegem despre ce este vorba”, a spus Dmitri Peskov.

Kremlinul ar accepta negocierile

Recent, Olaf Scholz a discutat cu Volodimir Zelenski despre o eventuală negociere de pace. Astfel, discuțiile dintre cele două puteri ar putea porni de la situația Crimeii. Rusia a arătat că va accepta negocierile.

Olaf Scholz

Olaf Scholz. Sursa foto: Instagram

„Fără nicio îndoială va avea loc o altă conferinţă pentru pace. Preşedintele ucrainean şi cu mine suntem de acord ca aceasta să includă şi Rusia”, a subliniat cancelarul.

Rusia, despre implicarea SUA

Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, până în prezent nu au fost primite semne legate de încetarea conflictului. În plus, el a subliniat că SUA ar trebui să susțină planul propus de Scholz.

„În ce priveşte soluţionarea conflictului din Ucraina prin mijloace paşnice, până la ora actuală nu s-a conturat nimic concret. De fapt, nu vedem declaraţii pe acest subiect din partea ţării care conduce întregul proces, care conduce Occidentul colectiv”, a mai spus Peskov.

În 2002, o serie de negocieri cu ucrainenii au avut loc la Istanbul. Potrivit purtătorului de cuvânt, acestea au fost aproape de acordul de pace, însă Kievul a făcut un pas înapoi, după un îndemn din parte Statelor Unite.