Olaf Scholz vrea „pace” în Ucraina. Nu victorie

Olaf Scholz vrea „pace” în Ucraina. Nu victorie Olaf Scholz. Sursa foto: Instagram

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că a sosit momentul intensificării eforturilor diplomatice care să conducă la pace în Ucraina.

Scholz a trecut în tabăra celor care vor „pace” în Ucraina

Într-un interviu acordat duminică postului ZDF, cancelarul a spus că, la recenta întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, au căzut de acord asupra nevoii unei noi conferinţe pentru pace.

În plus, a mai spus Scholz, Zelenski a fost de acord ca această conferință să includă şi Rusia, după ce desfăşurată în iunie, în Elveţia, fără participarea reprezentanților țării agresoare.

„Cred că a sosit momentul să discutăm despre cum să ieşim din această situaţie de război şi să ajungem mai rapid la pace”, a spus Olaf Scholz în interviul de la ZDF, citat de presa internațională. Scholz nu a vorbit deloc, însă, nici despre felul în care poate fo ajutată Ucraina să obțină o victorie în acest război și nici despre trimiterea de arme.

Olaf Scholz, mari probleme acasă

Cancelarul Germaniei se confruntă, în aceste zile, cu o imensă problemă internă. „Coaliția semaforului”, care îl susține în postul de cancelar, este aproape de colaps după ce Alternativa pentru Germania (AfD), câștigătoarea alegerilor regionale din Turingia, a cerut alegeri anticipate.

Iar toate cele trei partide din coaliţia sa de guvernare - social-democraţii, liberalii şi verzii - au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale săptămâna trecută. Iar formațiunile câștigătoare la alegerile regionale sunt ori ostile Ucrainei și pro-Kremlin, ori împotriva modului jalnic în care Germania, pe fondul intereselor economice, a înțeles să ajute Kievul.

Coaliția lui Scholz a avut performanțe foarte slabe și la europarlamentarele din iunie, când cele trei formațiuni din coaliţia „Semaforului” au obţinut împreună doar 31% din voturi. Iar lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât, în septembrie anul viitor, în Germania se vor desfășura alegeri legislativ naţionale.

Care e situația în Ucraina

Între timp, în Ucraina situația este extrem de complicată. Trupele invadatoare ale lui Vladimir Putin continuă să înainteze pe frontul din estul Ucrainei, în timp ce armata ucraineană se apără în Donbass și, totodată, își continuă ofensiva lansată în urmă cu o lună în provincia rusă de graniţă Kursk.

Armata ucraineană a înaintat câteva zeci de kilometri în interiorul Rusiei, în urma incursiunii lansate pe 6 august. Armata lui Putin, luată prin surprindere şi slab desfăşurată în provincia Kursk, a trimis între timp întăriri în încercarea de a stabiliza noul front.

În ultima perioadă, armata ucraineană nu a mai făcut progrese, și nici armata rusă nu a reuşit să recâştige teritoriul ocupat de ucraineni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că armata sa controlează aproximativ 1.300 de kilometri pătrați şi circa 100 de aşezări din provincia rusă Kursk.

Victorie Ucraina

Victorie Ucraina / sursa foto: https://www.powervertical.org/

Reacție slabă a lui Putin, cereri maximale

Autocratul rus Vladimir Putin susţine, pe de altă parte, că Ucraina și-a slăbit capacitatea de apărare prin atacul din Kursk, în care și-ar fi folosit cele mai bine instruite şi echipate unităţi.

Dar, în ciuda faptului că nu a fost capabil să cucerească Ucraina nici după mai bine de doi ani de război, Putin are pretenții maximale. El a cerut, în iunie, ca Ucraina să-și retragă trupele din cele patru provincii pe care le revendică - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson - precum și renunţarea la dorinșa de aderare la NATO.

Ucraina şi aliaţii ei occidentali, mai ales SUA, au respins din start astfel de cereri. Washingtonul a precizat că sprijină doar „formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de Zelenski, care prevede retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor recunoscute internaţional.

Ce poziție are Zelenski

În luna iulie, Volodimir Zelenski a anunțat că pregăteşte o foaie de parcurs pentru încheierea războiului, care va putea fi prezentată Rusiei la finalul anului, la un eventual nou summit pentru pace.

Moscova a reacţionat sceptic faţă de această iniţiativă a preşedintelui Zelenski, despre care a spus că este mai degrabă o nouă încercare de a obţine sprijin internaţional pentru Ucraina.