„Coaliția semaforului” a lui Scholz, aproape de colaps

„Coaliția semaforului” a lui Scholz, aproape de colaps Olaf Scholz. Sursa foto: Instagram

„Coaliția semaforului” a lui Scholz, aproape de colaps. Extrema dreapta din Alternativa pentru Germania (AfD), câștigătoarea alegerilor regionale din Turingia, cere alegeri anticipate.

„Coaliția semaforului”, o ruină

„Guvernul semaforului de la Berlin este terminat”, a declarat copreședinta Alternativei pentru Germania (AfD), Alice Weidel, luni, după alegerile regionale din Turingia și Saxonia, în care partidele guvernamentale au fost practic măturate de pe harta electorală în estul Germaniei.

„Nimeni nu mai vrea să aibă acea politică verde, cu atât mai puțin în politica națională. Acum trebuie să deschidem calea pentru noi alegeri cât mai curând posibil”, a adăugat ea.

Încurajați de victoria obținută duminică în Turingia și de egalitatea cu CDU (Uniunea Creștin Democrată) din Saxonia, membrii AfD și-au întors retorica triumfalistă împotriva Berlinului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și liderul partidului, Tino Chrupalla, a aderat la această cerere de devansare a alegerilor legislative, programate inițial pentru toamna anului 2025, și a susținut că după alegerile regionale există un „mandat clar din partea alegătorilor” pentru ca AfD să participe la guvern.

Lui Scholz i se cere o reacție, după alegerile regionale

Voința alegătorilor trebuie „respectată”, a spus el, avertizând că „țara se zguduie” pentru a-l îndemna pe cancelarul Olaf Scholz să reacționeze la timp.

Scholz a auzit primele voci care, din cadrul coaliției, sugerau o despărțire. Membrul executivului federal al Partidului Liberal (FDP) și președintele grupului parlamentar din Schleswig-Holstein, Christopher Vogt, a declarat că „semnalul de la cetățeni este clar: acum este nevoie urgentă de o schimbare definitivă a cursului în politică migratorie și economică. Cu toate acestea, speranța mea că acest lucru este posibil cu Verzii și părți din SPD se estompează”, după ce a catalogat rezultatele ca fiind „o catastrofă” pentru partidul său.

Liberalii FDP dispar din parlamentele regionale ale acestor două Bundesländer din est și posibil și din Brandenburg, care organizează alegeri peste trei săptămâni.

„Coaliția semaforului” dăunează Germaniei

„O afacere 'as usual' nu poate fi o opțiune”, a insistat Vogt. El a susținut astfel teza unuia dintre liberalii istorici și vicepreședinte al partidului, Wolfgang Kubicki, care publicase pe rețele: „Semaforul și-a pierdut legitimitatea”.

„Oamenii au impresia că această coaliție dăunează țării”, a mai spus el într-un interviu, adăugând: „Cu siguranță prejudiciază FDP”.

Este de înțeles această reacție, având în vedere că FDP a obținut 0,9 la sută din voturi în Saxonia și 1,1 la sută în Turingia. Partidul fondator cândva mândru al Republicii Federale Germania apare acum la rubrica "Alții" în clasamentul electoral, la egalitate, de exemplu, cu Partidul pentru Protecția Animalelor.

„În spectrul clasei de mijloc, FDP nu mai are importanță parlamentară”, confirmă cercetătorul partidului Benjamin Höhne, care admite că „FDP are dificultăți cu partenerii din semafor și alegătorii acestora”, astfel încât, la un moment dat, „poate veni timpul ca părăsirea coaliției să fie mai justificată decât continuarea ca de obicei”.

Cine va face guvernele din Saxonia și Turingia

Președintele liberalilor și ministrul Finanțelor, Christian Lindner, a oprit însă această derivă și a continuat coaliția cu Partidul Social Democrat (SPD) și Verzii, după ce a atribuit slaba performanță electorală politicii de imigrație, aflată deja în faza de rectificare radicală.

FDP este deschis să vorbească despre modificări ale legilor europene sau ale Legii fundamentale pe această temă, a amintit el, și s-a concentrat pe cea mai urgentă în opinia sa: cererea de formare a guvernelor din Turingia și Saxonia la care AfD nu participă.

„Acest lucru ar slăbi economia și ar diviza societatea”, a spus el. Pentru a evita acest lucru, există speculații cu privire la posibilitatea unor coaliții complicate care în niciun caz nu ar asigura stabilitatea politică dorită.

Președintele regional al Saxoniei, creștin-democratul Kretschmer, a recunoscut că cel mai rău care s-ar putea întâmpla este ca până la urmă să nu existe un guvern, hotărât să nu se alieze cu AfD. Aceasta este și linia apărată de Casa Konrad Adenauer, sediul CDU din Berlin, deși în Turingia s-au deschis însă câteva fisuri, luni.

Ce urmează pentru „Coaliția semaforului”

„CDU din Turingia ar trebui să se angajeze în discuții exploratorii nu numai cu Partidul de Stânga, ci și cu AfD, pentru că mai mult de 30% dintre turingieni au votat pentru AfD și trebuie să arătăm respect față de alegători, să vorbim cu cei care au votat”, a declarat președintele consiliului raional din Turingia și nou-alesul parlamentar Martina Schweinsburg.

„Această politică a lui Pippi Ciorapi lungi, în care spui: 'AfD este un copil rău, nu te poți juca cu el', a eșuat”, a continuat el.

Președintele CDU, Friedrich Merz, conștient de uzura care ar afecta partidul său indiferent de decizia pe care o va lua, își concentrează eforturile deocamdată pe întâlnirea cu guvernul și miniștrii regionali de interne din Bundesländer, în care se vor cere măsuri pentru o "reducere semnificativă a imigrației în Germania".

„Adevărata problemă este presiunea necontrolată a imigrației”, avertizează el, „la fiecare cinci deportări sunt 100 de noi sosiți și acesta este primul lucru care trebuie abordat”.

(Articol de Rosalía Sánchez, ABC; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei