Ucrainenii vor să scape de război. Ce mare concesie ar face pentru Rusia lui Vladimir Putin
- Iulia Moraru
- 23 iulie 2024, 20:53
Ucraina. După doi ani și jumătate de conflict în Ucraina, un număr tot mai mare de cetățeni pare dispus să accepte ideea cedării unor teritorii către Rusia, cu condiția ca aceasta să contribuie la încheierea războiului.
Numărul ucrainenilor dispuși să accepte o astfel de concesie e acum de patru ori mai mare decât la începutul războiului.
Mai exact, în luna aprilie, 32% dintre ucraineni au acceptat ideea cedării de teritorii, comparativ cu 8% în septembrie 2022, arată datele unui sondaj al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev.
Numărul celor care vor să pună capăt războiului din Ucraina crește de la o lună la alta
De altfel, în luna februarie a acestui an, 26% dintre ucraineni se arătau deschiși la această idee pentru ca războiul să se termine.
Cu toate acestea, majoritatea ucrainenilor continuă să se opună cedării de teritorii, 55% dintre respondenții recentelor sondaje exprimându-se împotriva acestei idei.
În contextul în care trupele ruse avansează lent, dar constant la est de Ucraina, posibilitatea inițierii unor negocieri de pace cu Rusia, care ar putea implica cedarea de teritorii, devine un subiect tot mai frecvent în dezbaterile publice și în declarațiile oficiale ucrainene.
Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii revendicate de Rusia
De exemplu, într-o propunere pentru încetarea focului și stabilirea unei păci negociate, președintele rus Vladimir Putin a solicitat în iunie retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia—Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson—și abandonarea aspirațiilor Ucrainei de aderare la NATO.
Propunerea Kremlinului a fost însă respinsă de Ucraina și aliații săi occidentali.
Aceste cerințe ar fi trebuit să fie îndeplinite înainte de reluarea negocierilor între Moscova și Kiev, pe baza acordurilor nefinalizate de tratativele desfășurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.
Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că intenționează să contureze un nou plan de pace până în noiembrie, luna în care se desfășoară alegerile din SUA.
Acest plan ar urma să fie o evoluție a „formulei de pace” pe care a propus-o la sfârșitul anului 2022, care solicita în principal retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean și restabilirea frontierelor internaționale ale Ucrainei.
Aceste cereri au fost respinse de Rusia, care a solicitat Kievului să recunoască „noile realități de pe teren”, referindu-se la pierderea Crimeei și a altor teritorii ucrainene ocupate de Rusia.
Zelenski vrea ca Occidentul să susțină planul de pace pentru Ucraina
Zelenski a subliniat că noul plan de pace pe care intenționează să-l propună trebuie să beneficieze de sprijinul partenerilor occidentali ai Ucrainei, care îi oferă asistență militară.
De asemenea, el plănuiește să organizeze în noiembrie un nou summit dedicat încheierii războiului cu Rusia, spre deosebire de primul summit, desfășurat în Elveția în iunie, care nu a inclus Rusia.
Totuși, Moscova a reacționat cu scepticism față de această inițiativă propusă de Ucraina, considerând-o mai degrabă o tentativă de a obține susținerea internațională pentru condițiile lui Zelenski în vederea încheierii conflictului, potrivit Agerpres.