Wahington Post: Planul abil al SUA, dat în vileag. Trump aplică  “Strategia Nixon” împotriva Chinei?

Wahington Post: Planul abil al SUA, dat în vileag. Trump aplică  “Strategia Nixon” împotriva Chinei?

Cea mai vizibilă tentativă de cooperare este asistența umanitară acordată Rusiei pentru a face față pandemiei acute de Covid-19, care totalizează aproape 320000 de cazuri, făcând ca țara să se afle acum la nivel mondial pe locul al doilea după Statele Unite.

În această săptămână, Administrația Trump a anunțat că plănuiește să trimită Rusiei 200 de ventilatoare ca ajutor de urgență. Un prim avion, având la bord 50 de ventilatoare, urma să sosească în cursul zilei de joi.

Controversele legate de Rusia în politica SUA sunt ilustrate până și de aceste ajutoare medicale de urgență.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosy, deputată a Partidului Democrat reprezentând statul California, a criticat dur administrația pentru că donează ventilatoare, afirmând că Rusia “își poate permite prea bine să le plătească“.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din partea dnei Pelosi, o asemenea retorică a fost exagerată. America trebuie să se implice mai mult, și nicidecum mai puțin, în această criză mondială.

Iar pandemia oferă tuturor țărilor momentul propice de a-și recunoaște interesele comune chiar și în contextul unui amestec mascat al Kremlinului.

În ultimele săptămâni, oficialii americani și ruși au stabilit un plan legat de niște convorbiri mai serioase.

Săptămâna trecută, în cadrul unei convorbiri telefonice ale cărei detalii nu au fost făcute publice, Trump și președintele rus Vladimir Putin au discutat despre posibile domenii de cooperare.

Pe data de 6 mai, convorbirea a fost urmată de o alta, între secretarul de stat Mike Pompeo și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care au discutat despre “următorii pași de făcut în privința unui control al armamentului“, precum și probleme de “interes reciproc“.

Controlul armamentului este acum o problemă tripartită. După cum explica Billingslea, “recunoaștem că este vorba tot mai mult despre o competiție nucleară trilaterală. Credem că un control al armamentului poate limita această competiție. Intenționăm să încercăm “.

Efortul are un rost. Dar cifra 3 este un număr inerent volatil. După cum observa cu zeci de ani în urmă Herman Kahn, părintele strategiei nucleare: “O lume bipolară este stabilă, iar o lume multipolară s-ar putea dovedi stabilă în cele din urmă. Dar tranziția între cele două este riscantă“, scrie Washington Post.