Plantele stresate "produc aspirină"

Plantele stresate "produc aspirină"

Plantele care trăiesc în condiţii dificile, precum seceta, produc o substanţă chimică ce are un rol asemănător aspirinei, spun cercetători americani, citaţi de BBC.

Chimicalele sunt produse sub forma unui gaz ce îmbunătăţeşte apărarea plantei, spun cercetători de la National Center for Atmospheric Research din Colorado.

"Cantităţi importante din această substanţă chimică pot fi detectate în atmosferă atunci când planta răspunde la secetă, la temperaturi neobişnuite sau la alte lucruri ce o afectează", a spus Thomas Karl, care a condus studiul.

Karl a mai spus că această substanţă (salicilat de metil) ar putea să funcţioneze precum un semnal de alarmă care le-ar permite fermierilor să acţioneze împotriva dăunătorilor mult mai devreme.

"Cu cât descoperi mai devreme că ceva nu e în regulă, cu atât mai mult poţi beneficia [de noile informaţii, n.r.] pentru a folosi mai puţine pesticide şi a gestiona mai eficient recoltele", a mai spus Karl.

Cercetătorii mai cred că plantele folosesc această substanţă pentru a-şi semnala una alteia pericolul.

"Aceste descoperiri aduc dovezi tangibile că există comunicare între plante la nivelul ecosistemului", a declarat Alex Guenther, co-autor al studiului.

Ne puteți urmări și pe Google News