Planta care înflorește după un secol și apoi moare i-a uimit pe cercetători

Planta care înflorește după un secol și apoi moare i-a uimit pe cercetători Bambus. Sursa: dreamstime.com

Oamenii de știință sunt plini de nerăbdare și entuziasm, concurând într-o varietate de presupuneri pentru a dezvălui enigma care înconjoară mecanismul biologic care se activează periodic, la intervale ce depășesc 100 de ani, la un anumit tip de plantă.

Se pare că acest mecanism particular aparține speciei de bambus Phyllostachys nigra var. henonis, care se găsește în Japonia. Acest bambus este subiectul cercetărilor, datorită ciclului său biologic ce se declanșează la intervale de peste 100 de ani.

Specia de bambus care va înflori după 120 de ani de așteptare

Se preconizează că această specie de bambus va înflori pentru prima dată într-un interval de 120 de ani, după care va muri.

Previziunile indică anul 2028 ca fiind momentul în care acest eveniment rar va avea loc. Aducând cu sine implicații semnificative asupra ecologiei și economiei Japoniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Phyllostachys nigra var. henonis are origini în China. Dar a fost introdus și cultivat în Japonia încă din secolul al IX-lea. De-a lungul timpului, acest soi de bambus a devenit una dintre cele mai întâlnite și răspândite varietăți de bambus în țara de origine.

Bambușii, în general, prezintă un ciclu de viață specific care implică o singură înflorire în cursul vieții, urmată de moartea plantei.

Durata până la înflorire poate varia semnificativ de la o specie la alta, cu unii bambuși înflorind după doar câțiva ani. Iar alții ajung să trăiască decenii întregi înainte de a intra în această fază finală.

Totuși, Phyllostachys nigra var. henonis se remarcă printr-un comportament de înflorire cu totul deosebit. Această specie de bambus are un ciclu de viață excepțional de lung și rar. Ultima sa înflorire majoră a avut loc acum peste un secol, în anul 1908.

Planta care reînvie după un secol și apoi moare i-a uimit pe cercetători

Bambus. Sursa: dreamstime.com

Cercetătorii nu au reușit să rezolve misterul

Cercetătorii de la Universitatea din Hiroshima au avut o oportunitate rară în 2020, atunci când au identificat un arbore de bambus henonis care a înflorit mai devreme decât era așteptat. Acest eveniment neașteptat le-a permis să monitorizeze cu atenție procesul de înflorire. Precum și să colecteze date importante, însă misterul rămâne nerezolvat.

Deși plantele au produs semințe în urma înfloririi lor timpurii, cercetătorii au constatat că niciuna dintre aceste semințe nu a reușit să dea naștere la noi lăstari.

Bambusul nu a produs nicio sămânță viabilă care să poată germina. Producția de muguri de bambus a fost oprită după înflorire.

Nu a existat niciun semn de regenerare a acestui bambus după înflorire în primii trei ani”, a declarat Toshihiro Yamada, un autor al studiului.