Planta care aduce profit considerabil. Sfatul specialiștilor români

Planta care aduce profit considerabil. Sfatul specialiștilor români

Cultivarea lucernei poate aduce chiar și un profit de 500 de euro pe hectar, ea fiind cerută și pe piața internă dar și pe cea internațională .

Cultivarea lucernei reprezintă o afacere profitabilă pentru agricultori. Practic, câștigul se poate ridica la 500 de euro pe hectar, aproape de două ori mai mare decât în cazul culturilor obișnuite, nefiind de neglijat nici faptul că lucerna este o plantă care este căutată pe piața mondială.

Potrivit unui calcul realizat de compania Agricost Brăila, care este un producător important de lucernă, pentru obținerea unui profit de 500 de euro pe hectar trebuie ca producția medie pe hectar să fie de 17 tone, costul de producție pe hectar să fie de 2.900 de euro iar prețul de vânzare al unei tone de lucernă să fie de 200 de euro. Comparativ, în cazul unei producții medii de 7 tone pe hectar, costul mediu este de 920 euro/hectar, iar la prețul de vânzare de 160 euro/tonă, profitul ajunge la 200 euro/tonă, scrie fermierinromania.ro. 

Directorul general al Agricost Brăila,Lucian Buzdugan, consideră că în țara noastră ar trebui cultivate 500.000 de hectare de lucernă, pentru a face față cererii pieței. „Există cerere mare de lucernă pe piețele externe, a declarat Lucian Buzdugan, în cadrul conferinței ZF Agribusiness desfășurate pe 29 octombrie. Piața din China are nevoie de trei milioane de tone, în timp ce țările arabe  au o cerere de un milion de tone. România ar putea furniza un milion de tone pe piața Uniunii Europene, iar piața internă, dacă ar avea o „zootehnie normală”, ar putea folosi  încă două milioane de tone de lucernă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piața de desfacere a Romaniei absoarbe anual 7 milioane de tone de lucernă

Potrivit calculelor directorului Agricost, România ar putea avea piață de desfacere pentru 7 milioane de tone de lucernă. Acest lucru ar aduce beneficii pentru producătorii cât și pentru solurile românești.Lucerna este un furaj pentru porcine și pentru rumegătoare. „Animalele rumegătoare o savurează. Pentru ele este că un desert”, spune Lucian Buzdugan.

 „Este o plantă care rezistă la secetă, explorează pânza freatică, adică își caută singură apă, rezistă la boli și dăunători și are nevoie de chimizare redusă, este aproape bio", spune directorul Agricost.

Agricost dorește că până în anul 2022 să cultive lucernă pe o suprafață de 12.500 de hectare, din cele 56.000 de hectare pe care le exploatează în Insula Mare a Brăilei. Compania a finalizat extinderea actualei fabrici de lucernă, construită în anul 2015, deschizând o linie de deshidratare, și lucrează la construirea unei fabrici noi care va deveni funcțională în luna martie a anului 2020.

Pentru anul 2021 compania și-a propus finalizarea construirii a încă două fabrici de deshidratare și a încă una în anul 2022, investiția totală în fabricile de lucernă fiind de circa 100 milioane de euro.România are cele mai bune condiții de cultivare a lucernei, în special  în Lunca Dunării.

Agricost intenționează să cultive și soia pe o suprafață de 8.000 hectare în următorii trei ani , țînând cont de faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu o lipsa majoră de produse agricole proteice. Din acest motiv, Politică Agricolă Comună are că scop stimularea producției prin sprijinul cuplat, ceea ce poate fi  o bază de revigorare a cultivării la o scară mai mare a culturilor proteaginoase.