Plângere penală pe numele ministrului Vlad Voiculescu

Plângere penală pe numele ministrului Vlad Voiculescu

Ancheta desfășurată de EVZ pe marginea situației precare în care se află transplantul pulmonar a aprins spiritele în lumea medicală. Principalii combatanți sunt Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, și dr Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria

Pentru cititorii care n-au urmărit filmul acestui scandal național, menționăm că totul a pornit de la dezvăluirile publicate de „Evenimentul zilei” la începutul săptămânii trecute. Despre ce este vorba mai exact? La Spitalul Sfânta Maria din București a fost acreditat încă din luna martie singurul centru de transplant pulmonar din România, demers salutar, în care Ministerul Sănătății și Primăria Generală a Capitalei au investit în jur de 10.000.000 de euro. Problema este că, din primăvară și până acum, nici măcar un transplant n-a fost realizat la acest centru costisitor, Vlad Voiculescu refuzând să deblocheze banii necesari primei intervenții. Așadar, pacienții români care au nevoie urgentă de plămâni noi sunt direcționați către Clinica AKH din Viena, unde un transplant costă 120.000 de euro, cu 30.000 de euro mai mult decât ar fi fost prețul la Sfânta Maria. Între timp, un pacient aflat pe lista de așteptare în țară a decedat, iar starea de sănătate a altor cinci s-a deteriorat considerabil.

Ministrul pune la îndoială acreditarea

Acuzat de dr Narcis Copcă, managerul Spitalului Sfânta Maria, de interese obscure, dar și criticat dur de Gabriela Firea, reprezentanta Primăriei Generale a Bucureștiului, Vlad Voiculescu a reacționat acuzând, la rândul lui, modul în care a fost acreditat de către Agenția Națională de Transplant (ANT) centrul de la Sfânta Maria: „Spitalul Sfânta Maria a fost într-adevăr acreditat de Agenţia Naţională de Transplant (…) Am indicii serioase că acea acreditare nu a fost făcută în mod judicios. La „Sfânta Maria” există, de asemenea, alte probleme care mă fac să cred că transplantul de plămâni în România, la „Sfânta Maria”, nu este ceva ce ne-am putea dori oricare dintre noi şi ar pune viaţa pacienţilor în pericol”. La puțin timp după aceste declarații războinice, Vlad Voiculescu a trimis Inspecția Sanitară la Spitalul Sfânta Maria, operațiune începută ieri și aflată inclusiv astăzi în desfășurare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspecție sanitară ilegală?

„Domnul Vlad Voiculescu face presiuni. Ne-a trimis Inspecția Sanitară la spital. Nu este nicio problemă, cu mențiunea că acest demers este ilegal. Domnul Voiculescu ar fi trebuit să știe că, pentru a trimite această inspecție, era nevoie și de avizul Primăriei Generale, forul sub autoritatea căruia ne aflăm. Așadar, vom contesta rezultatul inspecției, oricare ar fi el. Bine, mă bazez și pe bunacredință a doamnelor venite în inspecție - este vorba despre trei stimabile doctorițe, reprezentante ale județelor Iași, Dolj și Mureș. Au văzut și dânsele, cu ochiul liber, diferențele dintre Spitalul Sfânta Maria și unitățile medicale din județele din care provin”, ne-a declarat dr Narcis Copcă, managerul de la Sfânta Maria.

Odată lămurite aceste aspecte, dr Narcis Copcă l-a luat în vizor pe ministrul Vlad Voiculescu: „Acest domn care conduce Sănătatea acționează în disperare de cauză, pentru că este în continuare pasibil de suspicionare de omor din culpă. Să nu uităm că un pacient a murit tot așteptând deblocarea banilor de la Ministerul Sănătății. E posibil ca domnul Voiculescu să-și fi folosit influența asupra Inspecției Sanitare cu scopul de a opri activitatea Spitalului Clinic Sfânta Maria!”.

Dr Narcis Copcă a continuat, tot mai aprins: „Este sur prinzător cum această inspecție este dirijată direct spre „Sfânta Maria”, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 17 ani și se întâmplă exact în momentul în care ministrul va primi o plângere penală pentru abuz în funcție, care a dus la înstrăinarea organelor României, la decesul unui pacient și la agravarea stării de sănătate a altor pacienți! Vom trimite această plângere către organele abilitate”.

Managerul Spitalului Sfânta Maria a concluzionat, ironic: „Niciun coș de gunoi găsit cu capacul dat într-o parte în urma acestui control nu egalează și nu va egala vreodată gravitatea acuzațiilor care planează asupra domnului ministru”.

Am donat 14 plămâni, dar doar un singur român a fost transplantat la Viena

În baza unei colaborări cu un organism privat - Eurotransplant - din care România nu face parte, ci doar îi oferă organe în schimbul unor transplantări, un singur român a primit plămâni noi în acest an. Și asta în condițiile în care, de la începutul lui 2016, România a donat către Eurotransplant 14 plămâni, iar pe lista de așteptare a clinicii AKH din Viena mai sunt încă cinci români care au nevoie de organe noi pentru a supraviețui. Ce s-a întâmplat cu ceilalți 13 plămâni donați de noi? De ce nu au fost ei direcționați către pacienții români de la Viena sau către cei înscriși pe lista de așteptare de la Spitalul Sfânta Maria?