Apa în spațiu. Descoperirea care i-a uimit pe astronomi

Apa în spațiu. Descoperirea care i-a uimit pe astronomi Apa în spațiu. Sursa foto: Pixabay

În timpul explorării în spațiu, Astronomii au făcut o descoperire uimitoare. Cu ajutorul unui telescop de ultimă generație, aceștia au detectat molecule de apă în atmosfera unei exoplanete. Aceasta este localizată de 97 de ani lumină de Pământ.

În încercarea de a identifica posibile urme de apă în spațiu, astronomii au făcut descoperirea. Cu ajutorul  telescopului  Hubble, aceștia au detectat molecule de apă în atmosfera unei exoplanete. Conform datelor culese de aceștia, planeta se află la aproximativ 97 de ani lumină de Pământ.

Apa în spațiu. Descoperirea făcută pe o planetă din afara sistemului nostru solar

Specialiștii au găsit particule de apă pe planeta GJ 9827. Măsurătorile acestora arată că aceasta are de două ori diametrul Pământului. De asemenea, aceasta ar fi cea mai mică exoplanetă găsită în spațiu cu astfel de are vapori de apă în atmosfera sa.

Cu toate că au găsit molecule de apă în jurul planetei respective, astronomii susțin că este puțin probabil să fie detectate și forme de viață. Aceștia spun că  temperaturile extrem de ridicate de pe această planeta nu ar permite acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii vor să culeagă informații despre originile planetelor de  dincolo de sistemul solar. Descoperirea făcută recent în spațiu deschide un nou drum al explorărilor plănuite de oamenii de știință.

Molecule de apă, descoperite în atmosfera unei

Descoperire în spațiu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetările vor fi extinse

Date legate de această descoperire au fost cuprinse într-un raport pentru The Astrophysical Journal Letters. Oamenii de știință din Germania susțin că vor extinde cercetările pentru a stabili dacă există și alte exoplanete cu asemenea caracteristici.

„Apa pe o planetă atât de mică este o descoperire de referință”, a spus coautorul studiului, Laura Kreidberg, director general al departamentului de fizica atmosferică a exoplanetelor de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Heidelberg, Germania.

Planetă din afara sistemului solar, plină cu molecule de apă

Planetă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Planeta cu molecule de apă, dar fără forme de viață. Ce temperaturi are

Potrivit realizatorilor acestui studiu, planeta respectivă atinge temperaturi de 427 de grade Celsius. Din cauza acestui fapt, GJ 9827 este comparată cu Venus.

„Ar fi prima dată când putem arăta în mod direct, printr-o detecție atmosferică, că aceste planete cu atmosfere bogate în apă pot exista în jurul altor stele”, a spus coautorul studiului, Björn Benneke, profesor la Institutul Trottier pentru Cercetare de la Universitatea din Montreal.

„Acesta este un pas important către determinarea prevalenței și diversității atmosferelor pe planetele din rocă”, a adăugat el.

Totuși, echipa de cercetători ia în calcul ca moleculele detectate să fie doar vapori de apă într-o atmosferă bogată în hidrogen.