Plagiatul lui George Copos. Dosarul a fost trimis la Parchet. Se reface urmărirea penală în cazul cărții scrie în Penitenciarul Rahova
- Mihai Soica
- 12 decembrie 2021, 12:00
Omul de afaceri a fost trimis în judecată după ce a fost acuzat că a plagiat o carte pe care a prezentat-o ca fiind creație proprie și pentru care a fost eliberat cu 30 de zile mai repede din penitenciar.
Tribunalul București a decis că dosarul în care George Copos, în care a fost trimis în judecată pentru cartea scrisă pentru care a fost eliberat mai repede din închisoare, să fie trimis la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.
George Copos a fost acuzat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru comiterea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în participație improprie. Omul de afaceri a fost acuzat că a plagiat cartea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”.
„La data de 29.09.2014, inculpatul, fiind în executarea unei pedepse privative de libertate, a prezentat Comisiei de liberare condiționată constituită la nivelul Penitenciarului București – Rahova, în mod mincinos, faptul că el este autorul unei lucrări științifice. Prin aceasta acțiune, inculpatul i-a determinat pe membrii comisiei să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea dispozițiilor prevăzute de legislația primară, cu consecința considerării ca executate, în mod greșit, a 30 de zile din cuantumul pedepsei”, susțineau procurorii de la București.
Copos era în executarea unei pedepse în celebrele dosare ”Loteria 1” și ”Loteria 2”.
Au restituit dosarul la parchet
În faza camerei preliminare, unde sunt analizate legalitatea tuturor probelor de la dosar, Judecătoria Sectorului 1 a decis să restituie dosarul la parchet pentru refacerea rechizitoriului.
Motivul judecătorului a fost acela că procurorul care a făcut dosarul lui Copos nu avea competența legală să deruleze această anchetă. În opinia magistratului, cel care trebuia să facă ancheta în dosarul plagiatului de care era acuzat Copos era un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și nu unul de rang inferior.
„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București nu mai putea efectua niciun act de urmărire penală până când nu ar fi existat o soluție de netrimitere în judecată pe care să o fi dat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București în legătură cu participanții ce aveau calitate specială (judecătorul de supraveghere, președintele comisiei pentru liberare condiționată, eventual judecătorul care a dispus în final liberarea condiționată a inculpatului) urmată de o declinare a competenței către parchetul ce putea continua urmărirea penală față de inc. Copos Gheorghe”, se arată în dosar.
De asemenea, judecătorul de cameră preliminară a mai arătat că infracțiunea de abuz în serviciu nu este descrisă nici cel puțin minimal în ordonanța din data de 25.03.2016.
Tribunalul București a menținut decizia
În fața acestei decizii de a se restitui dosarul la parchet, pentru refacerea urmăririi penale, procurorii au făcut apel. George Copos a fost apărat de avocatul clujean Călin Budișan.
Soluția de la Judecătoria Sectorului 1 București a fost menținută și în apel.
”În baza art.4251 alin.7 pct.1 lit.a Cod procedură penală raportat la art.347 alin.2 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti împotriva încheierii pronunţate în camera de consiliu la data de de 21 mai 2021 judecătorul de cameră preliminară din cadrul de Judecătoriei Sector 1 Bucureşti în dosarul penal nr.22491/302/2020/a1, ca neîntemeiată. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală 9 cheltuieli judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 08.12.2021”