Plăci din fildeș din perioada Primului Templu, menționate în Biblie, au fost găsite la Ierusalim
- Iulia Moraru
- 7 septembrie 2022, 21:49
Mici plăci de fildeș, ce ar reprezenta obiecte de lux și care au fost menționate în Biblie, au fost găsite de arheologi în Ierusalim. Acestea ar fi fost incluse într-un mobilier de lemn, despre care se crede că ar fi aparținut fie unui preot, fie unui guvernator.
În timpul săpăturilor comune din Orașul David, Ierusalimul antic, arheologii de la Universitatea Tel Aviv și Autoritatea pentru Antichități din Israel au dezgropat rămășițele unor artefacte rare și valoroase din perioada Primului Templu, anii 970-586 î.Hr.
Acestea reprezentau o colecție de bucăți mici de fildeș care au fost odată asamblate în plăci de fildeș fin decorate. Despre acestea arheologii cred că au fost făcute ca incrustații pentru mobilierul din lemn folosit de oficialii guvernamentali sau de preoți.
Bucățile de fildeș au fost găsite într-o stare de degradare, fiind zdrobite și arse. Ele se aflau într-o clădire monumentală care se pare că fusese distrusă în timpul cuceririi babiloniene a Ierusalimului în anul 586 î. Hr.
Ierusalim, oraș al bogăției
La acea vremea, orașul Ierusalim era la apogeul bogăției și influenței sale, iar incrustațiile de fildeș erau foarte valoroase, reprezentând o serie de articole de lux. Este pentru prima dată când astfel de artefacte sunt găsite în Ierusalimul antic.
„Până în prezent, știam doar de fildeșuri decorate din capitalele marilor regate din perioada Primului Templu, cum ar fi Nimrud, capitala Asiriei, sau Samaria, capitala Regatului Israelit”, au explicat cei care au direcționat săpăturile, arheologii Yuval Gadot de la Universitatea din Tel Aviv și Yiftah Shalev, într-un comunicat de presă al guvernului israelian.
Ei au mai precizat că descoperirea plăcuțelor de fildeș constituie un pas important înainte, pentru a înțelege statutul politic și economic al orașului de la acea perioadă.
Deși locul acestei descoperiri este semnificativ din punct de vedere istoric, rămășițele clădirii și plăcuțele de fildeș au fost găsite sub o parcare. Atunci, la fel ca acum, fildeșul era considerat un articol de prestigiu, mai ales când era sculptat și decorat cu rafinament, asemenea plăcuțelor găsite de arheologi.
Pornind de la cel puțin 1.500 de fragmente, cercetătorii au ajuns la concluzia că au găsit rămășițele a cel puțin 12 plăci pătrate, fiecare cu o suprafață de numai 5 pe 5 centimetri și, cel mult, o grosime de o jumătate de centimetru, conform conservatorului Orna Cohen, care a lucrat la ele împreună cu Ilan Naor, informează Hareetz.