Pizza a fost inventată, într-adevăr, de locuitorii Peninsulei Italia, dar de cei din antichitate, se pare. Cel puțin asta sugerează o frescă descoperită în ruinele orașului Pompei.
Experții spun că vechea frescă, care înfățișează o pâine plată cu garnituri asortate, pe o tavă cu alte alimente, este „ruda îndepărtată” a actualei pizza. Cu toate acestea, spun experții, de pe felul de mâncare antic lipsesc câteva dintre ingredientele-cheie de astăzi.
Descoperire uimitoare: pizza de 2000 de ani
O frescă veche de 2.000 de ani ilustrează ceea ce pare a fi strămoșul antic al celebrei pizza. Reprezentarea plastică a mâncării italiene ce a cucerit lumea a fost găsită în ruinele orașului Pompeii, a anunțat Ministerul Culturii din Italia.
Arheologii presupun că pâinea plată înfățișată în frescă, lângă un pahar de vin, poate fi mâncată cu fructe precum rodii sau curmale, sau cu condimente și un tip de sos pesto, a adăugat ministerul italian.
Imaginea cu pizza antică a fost realizată folosind tehnica frescei, care presupune ca un artist să picteze pe tencuială cu var umed.
Felul de mâncare din fresca recent descoperită are câteva diferențe semnificative față de preparatele de astăzi, și asta întrucât roșiile și brânza mozzarella nu erau disponibile atunci când fresca a fost pictată.
De la „mâncarea săracilor” la pizza care a cucerit întreaga lume
Dar ceea ce a fost găsit în Pompeii ar putea „să fie o rudă îndepărtată a preparatului modern”, au declarat experții Parcului Arheologic Pompei într-un comunicat. Potrivit acestora, se crede că fresca reprezintă „gustările de bun-venit” oferite oaspeților la acea vreme, urmând o tradiție greacă ce datează din perioada elenistică (sec. III-I î.Hr.).
Fresca a fost descoperită în mijlocul unui perete, pe jumătate prăbușit, al unei case care includea o brutărie, într-o anexă. Ministerul italian al Culturii a precizat că respectiva clădire a fost parțial excavată în secolul al XIX-lea, iar săpăturile au fost reluate în ianuarie anul acesta.
Directorul Parcului Arheologic din Pompeii, Gabriel Zuchtriegel, a remarcat că pictura arată contrastul dintre „o masă frugală și simplă, care aparține unei sfere între bucolic și sacru” și „luxul tăvilor de argint și rafinamentul reprezentări artistice și literare”.
Acest contrast se reflectă și în pizza modernă, spune Zuchtriegel, menționând că pizza, care s-a „născut ca un fel de mâncare pentru oameni săraci în sudul Italiei”, a cucerit lumea și „este servită chiar și în restaurantele cu stele”.
Sicriul cu comori de la Pompeii
„Pompei nu încetează să uimească. Este un sicriu care dezvăluie mereu noi comori”, a conchis, la rândul său, ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano.
În urmă cu aproape 2.000 de ani, orașul Pompeii a fost distrus de o erupție a vulcanului Vezuviu. Pompeii a fost pierdut în timp până când situl a fost redescoperit în secolul al XVI-lea și a fost martorul unei explozii a activității arheologice de atunci.
Din cauza norului gigant de gaze și cenușă care a acoperit orașul, arheologii estimează că 15 până la 20% din populația Pompeii a murit în erupția vulcanică.