Piraeus Bank, preluată de un fond de investiții străin

Piraeus Bank, preluată de un fond de investiții străin

Grecii de la Piraeus au vândut subsidiara din România către fondul de investiţii J.C Flowers după mai bine de un an de discuţii. OTP a fost oprită din cursa pentru achiziţia de cotă de piaţă, transmite Mediafax.

Fondul de investiţii J.C Flowers a preluat subsidiara locală a Piraeus Bank de la banca grecească cu acelaşi nume şi îşi face astfel oficial intrarea în sistemul bancar românesc după o îndelungată perioadă de negocieri. Între cele două părţi s-au purtat discuţii şi anul trecut, însă dealul a picat din cauza neînţelegerilor pe preţ.

Fondul a reluat negocierile, însă, şi a câştigat acum procesul de preluare în care s-a luptat cu grupul ungar OTP Bank. J.C Flowers a mai încercat să intre pe piaţa locală şi prin preluarea băncii Carpatica, însă şi acolo dealul a picat. Fondul voia să cumpere şi Piraeus şi Carpatica şi să creeze un grup mai mare care să îi permită să fie mai vizibil pe piaţa bancară românească.

Venirea lui J.C Flowers, primul nume străin care intră în sistemul financiar local, după mulţi ani, arată că există interes pentru sistemul bancar local, cu un teren de joacă pentru 36 de bănci. Piraeus este un jucător de talie medie, anul trecut ocupând locul 13 în piaţă cu o cotă de 1,67%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tranzacţia dintre J.C Flowers şi grupul Piraeus aşteaptă acordul BNR şi al fondului de stabilitate financiară din Grecia.

„Vânzarea operaţiunilor noastre bancare în România reprezintă o altă etapă majoră în ceea ce priveşte execuţia la timp din angajamentele planului de restructurare al grupului, aşa cum au fost convenite cu Direcţia Generală de Administraţie a Concurenţei Comisiei Europene, precum şi punerea în aplicare a planului strategic al grupului - Agenda 2020”,  a declarat Christos Megalou, directorul executiv al Grupului.