Augusto Pinochet, omul care și-a măturat fără milă orice rival

Augusto Pinochet, omul care și-a măturat fără milă orice rival

Augusto José Ramón Pinochet Ugarte s-a născut la 25 noiembrie 1915, la Valparaioso în Chile. El a fost un general, politician şi dictator chilian. Ajutat de SUA, el a fost un politician de dreapta care a luptat contra tendițelor comuniste pe care le promova rivalul său, Salvador Allende.

Augusto Pinochet, un dictator teribil. Implicarea lui Salvador Allende în viaţa politică din Chile  s-a întins pe o perioadă de aproape 40 de ani. Fostul medic a  ajuns senator, iar apoi ministru. A candidat la alegerile  prezidențiale de trei ori (în 1952, în 1958 şi în 1964). Pentru  ca, în cele din urmă, în 1970 să câştige. 

Odată ajuns în funcţie a ajuns în dizgraţiile americanilor, prin politica de naţionalizare a industriei şi de colectivizare. SUA nu îşi dorea un nou Fidel Castro. Iar despre americani se spune că au fost principalii finanţatori ai loviturii de stat care a fost organizată pe 11 septembrie 1973.

Caracterul regimului Pinochet

Augusto Pinochet a condus, așadar,  o juntă militară. Aceasta s-a instalat la putere prin  lovitura de stat din anul 1973, prin înlăturarea preşedintelui statului Chile, Salvador Allende care fusese ales  în mod democratic. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Generalul Augusto Pinochet a fost preşedinte oficial până în anul 1990. Augusto Pinochet a  pierdut un referendum naţional în anul 1988. Deși îl organizase tocmai pentru a-și întări poziția. Timp de 8 ani, Augusto Pinochet a rămas  comandant suprem al forțelor armate chiliene. Ulterior, generalul Augusto Pinochet a devenit  senator pe viaţă.

Imunitatea și statutul său au îngreunat semnificativ, chiar au împiedicat anchetarea sa și trimiterea sa  fața în  justiţiei pentru genocidul de care a fost acuzat în timpul dictaturii sale.

Guvernul statului Chile, ajutat de organismele internaționale. a depus eforturi pentru a strânge probe contra regimului Pinochet. Să nu uităm că Pinochet a avut sprijinul SUA, chiar dacă Henry Kissinger a încercat să dezmintă sau să ascundă adevărul în scrierile sale memorialistice.  Care să arate cum au dispărut aproximativ 3.000 de oameni despre care se consideră că au sfârșit executați de tribunalele militare insituite de regimul Augusto Pinochet. Regimul Pinochet a mai fost acuzat de tortură cu mii de victime, ascundere a cadavrelor celor executați. 

Chilienii au fost masacrați de dictator

Chilienii care au evadat din închisori, care au fost eliberați, au putut pleca în exil sau au fugit efectiv din țară au depus mărturii cutremurătoare despre anvergura crimelor regimului Pinochet.

Regimurile dictatoriale din America de Sud, pe lângă diferențele doctrinare (comunism vs extrema dreaptă) aveau multe în comun. Datorită bazei etnice și ideologice, religioase a Americii Latine. 

Liderii latino-americani ca Augusto Pinochet şi Salvador  Allende respectau valorile catolicismului, majoritar în statele  lor. Dar nu puteau împiedica existenţa credinţelor urmaşilor  vechilor populaţii amerindiene. 

Dictatorul chilian Augusto Pinochet a suferit mulți ani de artrită, diabet. Dar și de maladie mentală care practic l-ar fi putut  face inapt să poată răspunde acuzațiilor de genocid din perioada cât a condus Chile cu mână de fier. 

Anchetatorii au suspectat că boala lui Pinochet ar fi fost inventată de familia și apărarea fostului dictator pentru a evita ajungerea în boxa acuzaților. El a fost plasat în arest la domiciliu. Diagnosticat cu „demență moderată”, Pinochet a început să fie judecat în anul 2004. După ce în 2000, se ceruse suspendarea procesului din cauza „stării improprii de sănătate” a fostului dictator chilian.

Generalul Augusto Pinochet a decedat la 10 decembrie 2006 în capitala țării, Santiago de Chile în vârstă de 91 de ani din cauza unui infarct miocardic.