Discuțiile încă se împiedică de trei subiecte: accesul europenilor la apele britanice piscicole, garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord.
Negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, s-a declarat pregătit, miercuri, să caute „compromisurile necesare, de ambele părți” pentru a ajunge la un acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie, o promisiune pe care Downing Street a salutat-o „cu interes”, lăsând să planeze speranța unei reduceri a tensiunilor în legătură cu un „no deal”, apreciat de specialiști drept catastrofal pentru ambele economii.
„Vom căuta compromisurile necesare, de fiecare parte, pentru a avea un acord până în ultima zi utilă. Ușa noastră va rămâne întotdeauna deschisă”, a spus francezul, care urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său britanic David Frost.
„Orice acord viitor va fi încheiat cu respectarea autonomiei decizionale a Uniunii Europene și cu respectarea suveranității britanice”, a promis el, vorbind în fața deputaților europeni.
Optimism pe ultima sută
El a estimat că „în ciuda dificultăților”, un acord este încă „la îndemână”, „dacă suntem, de ambele părți, gata să lucrăm constructiv și în spirit de compromis” și „să rezolvăm cele mai dificile subiecte”. „Timpul este limitat”, a spus Michel Barnier.
Europenii cred că un acord de liber schimb trebuie încheiat înainte de sfârșitul lunii, astfel încât să poată intra în vigoare la 1 ianuarie, când normele europene încetează să mai privească Regatul Unit.
„Este de la sine înțeles, evident, că orice acord internațional implică constrângeri între cele două părți, acceptate reciproc”, a declarat Michel Barnier.
Această cerere de compromis pe ambele părți ale Canalului Mânecii a fost urmărită „cu interes” de Downing Street, potrivit unui purtător de cuvânt, scrie Le Point.
„Domnul Barnier a comentat în mod semnificativ problemele care stau la baza dificultăților actuale în discuțiile noastre. Studiem cu atenție cele spuse”, a adăugat el.
Johnson: Discuțiile sunt încheiate
În timp ce negocierile sunt mai încețoșate ca niciodată, Londra și Bruxelles sunt angajate de câteva zile într-un joc de ping pong, apelându-se reciproc să facă un pas unul către celălalt pentru a le debloca.
Britanicii cer o „schimbare fundamentală a abordării UE”, în special asigurarea că europenii sunt, de asemenea, gata să facă concesii pentru ca discuția să aibă succes.
Între timp, prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat discuțiile „încheiate” și a cerut țării sale să se pregătească pentru un „no deal” post-Brexit, o perspectivă potențial devastatoare pentru economiile deja zguduite de pandemia Covid-19.
„Marea Britanie are acum o alegere importantă de făcut cu privire la propriul său viitor. Nu este vorba despre alegerea unei tactici de negociere. Este vorba despre alegerea modelului societății și a modelului economiei pentru propriul viitor”, a comentat, miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, tot în fața deputaților europeni.
Fostul prim-ministru belgian a criticat Londra pentru că dorește să acceadă la piața unică europeană „în timp ce se poate abate de la standardele și reglementările noastre, atunci când îi convine”.
Discuțiile încă se împiedică de trei subiecte: accesul europenilor la apele britanice piscicole, garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord.