Pilotul Marin Mihăiţă: Suntem foarte bine pregătiţi pentru a trece pe avionul F-16
- Ionel Stoica
- 30 septembrie 2014, 13:18
Pilotul Marin Mihăiţă, unul dintre ofiţerii care urmează să plece la o bază militară din Portugalia pentru a urma cursurile pentru trecerea pe aeronavele F-16, consideră că piloţii români se vor adapta la misiunile pe noile avioane care vor intra în dotarea Armatei Române din anul 2016.
'Consider că în acest moment toţi suntem foarte bine pregătiţi pentru a executa trecerea pe avionul F-16. Acesta este un avion de generaţie diferită, avionul F-16 are capabilităţi mult mai ridicate şi mai diverse decât MIG-ul 21, dar noi credem că am reuşit, cel puţin din punct de vedere teoretic, să ne pregătim după standardele NATO de când facem parte din Alianţă, aşa că nu va fi o problemă foarte mare să ne adaptăm la avionul F-16 şi să ne îndeplinim misiunile cu el', a declarat Marin Mihăiţă, citat de Agerpres.
El a adăugat că procesul de pregătire se desfăşoară deja de doi-trei ani, iar avionul MIG 21 Lancer a fost modernizat în perspectiva oferirii unei platforme similare de pregătire a piloţilor cu standardele NATO.
Mesajul generalului
'Antrenamentele fiziologice desfăşurate în Statele Unite şi în România sunt convins că vă vor ajuta. Am deplină încredere că dumneavoastră, cei 23 care vă deplasaţi astăzi la Baza nr. 5 Monte Real, veţi reuşi să vă adaptaţi extrem de repede condiţiilor şi standardelor necesare pregătirii pe noua platformă şi să puteţi să vă ridicaţi la standardele necesare operării capabilităţii F-16', le-a transmis militarilor şeful Statului Major al Forţelor Aeriene (SMFA), generalul Laurian Anastasof.
El a precizat că noile avioane reprezintă o capabilitate care vine să îmbunătăţească nivelul de apărare a spaţiului aerian al României şi care vor reprezenta un adevărat pilon de rezistenţă al securităţii naţionale a României.
Curs de pregătire în Portugalia
Primii militari ai Forţelor Aeriene Române care vor urma un curs de pregătire pentru trecerea pe aeronave F-16 au plecat marţi spre Portugalia cu o aeronavă militară.
'Detaşamentul este format din 23 de ofiţeri şi maiştri militari din Forţele Aeriene: piloţi, personal tehnico-ingineresc şi specialişti în planificare. Cursul, organizat la Baza 5 Aeriană din Monte Real, Portugalia, este format din mai multe module şi se va desfăşura în mai multe serii la care vor participa peste 80 de militari români, pe o durată de aproximativ doi ani', informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) remis AGERPRES.
Programul strategic
Programul strategic 'Avion multirol al Forţelor Aeriene', aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, prevede realizarea, în prima fază, a unei capabilităţi aeriene iniţiale şi ulterior, gradual, a capabilităţii finale cu avioane de generaţia a cincea, parcurgând o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16.
'Aeronavele, care vor fi modernizate la standardul F-16 MLU M5.2, vor intra în dotarea Armatei României după anul 2016 şi vor fi operaţionale din 2017, iar pregătirea piloţilor va fi făcută în două etape - prima în Portugalia şi a doua în România', se mai arată în comunicat.
Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minim 200 de ore de zbor pe avion.
Pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene conform Legii nr. 240/2013, este necesară şi realizarea unei infrastructuri în bazele aeriene, necesară operării avioanelor F-16.
În acest sens, au fost iniţiate proiecte finanţate prin programul NATO de investiţii de securitate, precum şi prin proiecte de infrastructură care se vor realiza prin investiţii naţionale în perioada 2014-2016, aflate în diferite faze de realizare.