Sunt analfabeţi şi nu sunt în stare să înţeleagă o hartă, dar, cu toate acestea, pigmeii din Congo au învăţat repede să utilizeze dispozitivele de poziţionare prin satelit, pentru a-şi apăra locurile sacre de buldozerele companiilor forestiere.
Iniţiativa de a dota triburile de pigmei cu dispozitive GPS a aparţinut companiei Congolaise Industrielle des Bois, relatează „Daily Telegraph“. Spre surprinderea responsabililor firmei, băştinaşii s-au prins foarte repede cum funcţionează ciudatul aparat, în ciuda faptului că habar n-au ce este un satelit. Tot ce au de făcut pigmeii este ca, atunci când ajung într-o regiune a pădurii care are o importanţă aparte pentru ei, să atingă o anume imagine de pe ecranul dispozitivului. Informaţia este apoi transmisă la sediul companiei, care îşi aranjează programul de exploatare a pădurii astfel încât să nu pună în pericol habitatul tribului.
„Compania merită lăudată pentru faptul că a pus la punct o metodă de exploatare ce recunoaşte drepturile băştinaşilor“, spuns Scott Poynton, directorul organizaţiei Fondul pentru păduri tropicale.
Tribul Mbendjele Yaka, care locuieşte în vasta pădure tropicală din bazinul râului Congo, este printre cele care s-au adaptat cel mai repede cu tehnologia modernă. „Sunt ca nişte copii care se joacă pe calculator“, spune Poynton. În foarte scurt timp, graţie GPS-ului, pigmeii au realizat o hartă exactă a locurilor sacre sau a celor unde sunt îngropaţi strămoşii lor, a terenurilor de vânătoare sau a zonelor unde cresc plantele medicinale pe care le folosesc.