Transformarea pieței muncii prin inteligența artificială. Schimbări în obiceiurile angajaților

Transformarea pieței muncii prin inteligența artificială. Schimbări în obiceiurile angajațilorInteligență artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

Jamie Dimon, CEO al JPMorgan, e de părere că impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii va fi semnificativ, aducând transformări substanțiale în modul de lucru și comportamentul angajaților.

Dimon și-a exprimat convingerea că datorită impactului adus de inteligența artificială, oamenii vor putea să lucreze doar trei zile și jumătate pe săptămână. Dar și să-și prelungească speranța de viață până la vârsta de 100 de ani.

Aceste afirmații sunt remarcabile, mai ales că provin din partea unui susținător înfocat al muncii în birou și al orelor suplimentare.

Inteligența artificială va remodela locurile de muncă

CEO-ul JPMorgan își reevaluează perspectiva cu privire la piața muncii pe fondul avansului tehnologiei inteligenței artificiale. Acesta afirmă că progresul tehnologic va aduce îmbunătățiri semnificative în mediul de afaceri și în comportamentele angajaților.

Mai mult, va contribui la stabilirea unui echilibru mai sănătos între viața profesională și cea personală.

Acesta speculează că generațiile viitoare de angajați ar putea să lucreze cu o zi și jumătate mai puțin în fiecare săptămână, grație progresului inteligenței artificiale. El e de părere și că oamenii vor putea trăi, datorită acestui aspect, până la 100 de ani.

Oamenii trebuie să tragă adânc aer în piept. Tehnologia a înlocuit întotdeauna locurile de muncă. Copiii tăi vor trăi până la 100 de ani și nu vor avea cancer din cauza tehnologiei și, literalmente, vor lucra probabil trei zile și jumătate pe săptămână”, a subliniat acesta, răspunzând unei întrebări.

„Mii de oameni de la cea mai mare bancă din America se folosesc deja de cele mai noi produse ale tehnologiei", a declarat Dimon pentru Bloomberg TV , adăugând că inteligența artificială este un „lucru palpabil, viu”, care e într-o continuă schimbare.

La JPMorgan, angajații au deja în uz inteligența artificială pentru numeroase aspecte ale muncii lor de zi cu zi. De la identificarea potențialelor erori în tranzacții până la sprijinirea cercetării în diverse domenii.

Cu toate acestea, acest progres a stârnit preocupări cu privire la posibilitatea ca AI să conducă la reducerea locurilor de muncă care, în prezent, sunt ocupate de oameni.

Jamie Dimon, CEO JPMorgan

Jamie Dimon. Sursa: Wikipedia

AI, o armă letală pe mâinile greșite

Jamie Dimon înțelege că tehnologia poate fi o forță puternică, dar și potențial periculoasă, dacă ajunge în posesia celor nepotriviți.

El s-a arătat preocupat de acest aspect, asemenea altor economiști care analizează progresul tehnologic și încearcă să anticipeze schimbările. Steve Wozniak, unul dintre cofondatorii Apple, și Bill Gates, fondatorul Microsoft, au împărtășit aceleași preocupări.

„Tehnologia a făcut lucruri incredibile pentru omenire, dar, știți, avioanele se prăbușesc, produsele farmaceutice sunt folosite greșit – există aspecte negative. Acesta este, din punctul meu de vedere, scenariul cel mai rău - că AI este folosită de oameni răi pentru a face lucruri rele. Gândiți-vă la războiul cibernetic”, a adăugat CEO-ul JPMorgan.

Inteligența artificială este o tehnologie relativ recentă și necesită o supraveghere și reglementare adecvată.