Pierderi uriașe în Turcia. Barajul Ataturk este în stare critică
- Emma Cristescu
- 8 februarie 2023, 06:45
Barajul Atatürk din sud-estul Turciei este în stare critică din cauza cutremerelor puternice, iar analiștii au declarat că acesta ar putea să fie distrus în orice moment.
Barajul Atatürk din sud-estul Turciei este în stare critică din cauza celor două cutremure puternice de 7,5 și 7,8 grade pe scara Richter. El este unul dintre principalele baraje din cadrul proiectului GAP și este pe locul trei în lume în ceea ce privește producția de energie hidroelectrică.
Experții în seisme au declarat că barajul Atatürk s-ar putea distruge în orice moment și că 30 de kilometri pătrați în jurul barajului vor fi sub ape, asta dacă nu vor fi luate măsuri, potrivit Știripesurse.
🇹🇷Turkiye facing new problem
Multiple cracks in Atatürk Dam of Turkey after the massive earthquakes. Nearby area are being vacant. Experts warned that dam may break any time and flood may impact in 30 square kilometres areas near the dam#earthquake #earthquakeinturkey pic.twitter.com/V9SIj3v8ma
— pratap (@perfetoblues) February 7, 2023
Un nou cutremur în Turcia
Un nou cutremur s-a produs în Turcia în această dimineață. El a avut o intensitate de 5 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. După cele două seisme puternice de ieri, peste 4.890 de persoane au murit. Orhan Tatar, un oficial de la Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), a anunțat că alte 20.426 de persoane au fost rănite și 5.775 de clădiri s-au prăbușit
Expertul în fizica pământului, Stephen Hicks, de la Universitatea din Londra, a avertizat că acesta este doar începutul și că vor fi mai multe replici.
„Nu putem exclude complet acest lucru. Vor mai fi mii de replici care vor avea loc în următoarele săptămâni sau luni, dar acestea vor scădea treptat în intensitate”, a spus expertul. Hicks susțiune că seismul din Turcia a fost „de cel mai rău tip”.
„A fost un cutremur de suprafață, sub o zonă foarte populată și într-o regiune în care clădirile pur și simplu nu pot suporta acest nivel de șoc. Când vorbim despre cutremure atât de mari, epicentrul nu este un singur punct. De fapt, s-a rupt de-a lungul unei falii de aproximativ 400 de kilometri”, a explicat expertul.
În urmă cutremurelor, majoritatea țărilor din Europa s-au mobilizat și au anunțat că vor trimite echipe specializate pentru a salva viața victimelor.