Cristian Popescu – Piedone: "Sectorul 4 nu mai trăieşte în Evul Mediu"
- Adam Popescu
- 20 iulie 2010, 19:17
ORAŞUL DE VIS: Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu – Piedone, a pierdut 40 de kilograme în cei doi ani de mandat, dar spune că a reuşit să facă de cinci ori mai multe locuri de parcare în doi ani, faţă de ceilaţi primari în 18 ani.
Pe lista reuşitelor, primarul trece şi încheierea unui parteneriat cu primăria din Napoli, care a donat un sisteme ce va permite sesizarea părinţilor prin SMS dacă elevii chiulesc de la liceu, precum şi reabilitarea sau amenajarea mai multor spaţii publice. EVZ: Care sunt principalele probleme socio-economice cu care se confruntă Sectorul 4 şi care sunt soluţiile şi proiectele de rezolvare a acestora? Cristian Popescu: Problema locativă dă bătăi de cap multor cetăţeni. Am devenit şi mai conştient de acest lucru în cadrul programului de audienţe, fapt ce m-a determinat să aloc o zi pe săptămână, cea de marţi, special pentru a oferi şansa cât mai multor cetăţeni să ne expună problemele de acest gen cu care se confruntă.
Fireşte, am cautat să şi rezolvăm, pe cât se poate, în funcţie de buget, care, este cunoscut, nu este foarte generos. Mai mult decât atât, fondul locativ este în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, la noi ajungând extrem de puţine unităţi, comparativ cu cererea. Am fost nevoiţi să apelăm la o soluţie "de criză". Am preluat în administrare fostele cămine ale IMGB astfel încât, în doi ani, am reuşit reabilitarea acestora şi repartizarea spre închiriere a 238 de locuinţe sociale.
Considerăm acest demers ca fiind un prim pas şi continuăm să căutăm soluţii. Am avut iniţiativa mai multor parteneriate public – private, dar am avut şi norocul ca mediul privat să răspundă "prezent" apelului lansat de Autoritatea Locală. Un exemplu concret îl reprezintă Parcul Lumea Copiilor, amenajat predominant din resurse extrabugetare, cu sprijinul hyper – market-urilor din Sectorul 4. Am avut norocul ca foarte mulţi dezvoltatori de gen să îşi manifeste interesul pentru a investi în zona de Sud a Capitalei.
Cred cu tărie, şi ca om, şi ca primar, în parteneriatul între autoritatea locală şi sectorul privat. Doresc foarte mult şi voi întreprinde demersuri ca sectorul privat să se dezvolte în continuare în zona de sud a Capitalei, pentru că investiţiile de anvergură, realizate de investitori puternici, fac cu adevărat diferenţa într-o economie, fie că vorbim de investiţii derulate la nivel naţional sau local. Unul dintre obiectivele primăriei pe care o conduc este acela de a stimula dezvoltarea societăţilor comerciale, prin crearea unui climat de afaceri cât mai favorabil.
Aceste investiţii aduc un plus de capital, angrenează o importantă forţă de muncă, aducând în acelaşi timp şi un plus de imagine şi încredere pentru alţi investitori majori. Suntem deschişi oricărei alte iniţiative de acest gen şi vom continua să fim un partener real şi activ pentru toţi întreprinzătorii care îşi vor arăta interesul de a investi în sectorul nostru.
Am reuşit să încheiem un protocol de colaborare cu Primăria Napoli, ce presupune realizarea de parteneriate în domenii precum: învăţământ, cultură, sport, turism şi infrastructură municipală.
De asemenea, o componentă a colaborării o constituie asistenţa socială, Primăria Napoli donând Primăriei Sectorului 4 o ambulanţă nou-nouţă, complet echipată, ce va asigura servicii medicale vârstnicilor aflaţi în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorului 4, cât şi un soft ce facilitează informarea părinţilor în timp real, prin SMS, în legătură cu absenţele copiilor lor de la orele de curs. Până cel mai târziu la începerea anului şcolar 2010 – 2011, acesta va fi instalat în toate cele 15 unităţi de învăţământ liceal din Sectorul 4. Locuitorii vă cer locuri de parcare, spaţii verzi şi mansardarea blocurilor. Cum veţi soluţiona aceste solicitări? Am sprijinit iniţiativele de acest gen, astfel că în ultimii 2 ani au fost eliberate autorizaţii de construire pentru realizarea lucrărilor de mansardare a imobilelor, în zonele: Almaşul Mic, Reşiţa, Aleea Moldoviţa, Crevedia, Gorneşti.
Pentru decongestionarea zonelor dintre blocuri, am dezafectat peste 1.800 de garaje, în locul acestora amenajând în 2 ani 40.000 de parcări de reşedinţă.
De asemenea, am avansat discuţii pentru demararea unui proiect ce vizează construirea primului parcaj suprateran din Sectorul 4, realizat din resurse extrabugetare, în zona bulevardului Tineretului, pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi. Care este cea mai mare provocare ca Primar al Sectorului 4? Ca primar, învestit cu votul şi încrederea cetăţeanului, m-am angajat să nu dezamăgesc şi îmi doresc ca şi pe viitor, tot alături de cetăţean, să gândim împreună proiecte care să confere Sectorului 4 aspectul curat şi civilizat către care tindem. Personal, îmi doresc ca, la finalul mandatului meu, cetăţenii să poată spune cu mândrie că sunt locuitori ai Sectorului.
M-am prezentat în faţa cetăţenilor onest, deschis, explicându-le că vreau să fac lucrurile să meargă şi că vreau să se mândrească că sunt locuitori ai Sectorului.
Practic, le-am prezentat singurul meu proiect: acela de a conferi Sectorului în care m-am născut şi am crescut locul binemeritat în rândul unităţilor administrativ – teritoriale şi un aspect civilizat, european. Sunt omul faptelor, sunt primarul din teren. Biroul meu e printre cetăţeni, iar politica cetăţeanului e singura politică pe care o fac.
Care este locul Dvs. preferat din Sector ? Cu siguranţă Parcul Lumea Copiilor, singurul parc din Sector care se află în administrarea Primăriei Sectorului 4, amenajat de la A la Z, în numai câteva luni.
Prin ce credeţi că se diferenţiază Sectorul 4 de restul sectoarelor Capitalei? Se diferenţiază în primul rând prin faptul că este "casa noastră". M-am născut, am crescut în Sectorul 4 şi trăiesc în Sectorul 4. Locuitorii Sectorului 4 au înţeles deja că scara blocului, strada şi parcurile înseamnă tot casa lor. Au început să susţină cu sufletul demersurile Primăriei şi suntem deja o mare familie.
Împreună vom reuşi să realizăm ceea ce ne-am propus.
Care sunt avantajele de a fi locuitor al Sectorului 4? Locuitorii Sectorului 4 au avantajul de a putea schimba faţa acestui colţ de Bucureşti, împreună cu primarul, care le este în primul rând prieten, îi consultă şi le pune în practică iniţiativele. Fiind consultaţi, trataţi cu atenţie şi prietenie, oamenii învaţă să respecte.
După cum ştiţi, am înfiinţat corpul consilierilor voluntari, până în prezent peste 350 de cetăţeni înscriindu-se în acest proiect prin care ne-am propus să informăm, să educăm, dar şi sa sancţionăm orice abatere de la regulile bunului simţ. Eu sper şi sunt semnale în acest sens că, până la finalul acestui an, numărul consilierilor voluntari să se apropie de 1.000. În Sectorul 4, parteneriatul Primărie – Cetăţean chiar funcţionează, de aceea, locuitorii Sectorului sunt mai responsabili, mai implicaţi în ceea ce numim "pulsul urbei".
Care ar fi portretul celui care locuieşte în Sectorul 4? Vă pot răspunde apelând la un proverb: "Omul sfinţeşte locul, nu locul pe om". Sunt români, buni gospodari, asta am constatat pe teren, în mijlocul lor.
Împreună ne străduim să dăm Sectorului 4 înfăţişarea pe care ne-o dorim cu toţii, modernă, curată, civilizată! Hărnicia, bunul simţ, puterea de a discerne între bine şi rău, dorinţa de a fi se implica în viaţa comunităţii, iată câteva dintre atributele caracterizante pentru locuitorii Sectorului 4. Ne-aţi putea spune o legendă, un secret ascuns din Sectorul 4 despre care locuitorii Capitalei nu ştiu prea multe?
Se spune că toate începuturile au o poveste, deci şi Bucureştiul. Biserica lui Bucur Ciobanul, situată în Sectorul 4, lângă mânăstirea Radu Vodă, păstrează în ea legenda Ciobanului Bucur care, potrivit acesteia, ar fi întemeietorul Bucureştilor. Între legendă şi adevăr, Biserica lui Bucur, un simbol al Capitalei, este un remarcabil exemplu de arhitectură din sudul ţării. Forma deosebită şi modul de construcţie fac ca aceasta să nu se încadreze în nici un tipar, fiind unicat.
Legenda spune că ar fi fost ridicată în lemn de ciobanul Bucur şi zidită din cărămidă în anul 1416 de Mircea cel Bătrân. Legendele şi tradiţiile sunt frumoase, îşi au farmecul lor şi tocmai de aceea nu ar trebui demitizate.
Această bisericuţa vrăjeşte prin simplitatea ei. De-a lungul anilor, numeroşi specialiştii s-au ocupat de consolidarea şi restaurarea acestui monument istoric, fiind alocate şi fonduri în acest sens. La acestea a contribuit, după cum am aflat de la preotul paroh, Primăria Capitalei cu un milion de lei. De altfel, şi Primăria Sectorului 4 a alocat 123.000 de lei pentru consolidarea zidurilor pe latura de vest şi cea de nord. Care este situaţia cu locurile de parcare? Cât plăteşte anual un locuitor din Sectorul 4 pentru a avea un loc de parcare închiriat ? Ce sumă plătea anul trecut? La preluarea mandatului am constatat că, în aproape 20 de ani, fuseseră amenajate numai 8.000 de locuri de parcare. În cei 2 ani care au trecut, am reuşit amenajarea a peste 38.000 de locuri de parcare, pentru închirierea acestora locuitorii Sectorului 4 trebuind să achite o taxă, diferenţiată în funcţie de zona în care este situat parcajul, potrivit HCGMB fiind stabilite 4 astfel de zone:
- Zona A: 0,21 lei/zi x 365 = 76,65 lei / an,
- Zona B: 0,16 lei x 365 = 58,4 lei/ an,
- Zona C: 0,13 lei / zi x 365 = 47, 45 lei / an,
- Zona D: 0,10 lei/ zi x 365 = 36,5 lei / an
Sumele care trebuie achitate sunt aceleaşi cu cele de anul trecut.
Care este situaţia privind reabilitarea blocurilor? Până în prezent, s-au finalizat lucrările de reabilitare termică a 9 imobile. Asociaţiile de locatari suportă 20 % din contravaloarea lucrărilor, Primăria Sectorului 4 contribuie acoperind 30%, iar Ministerul Dezvoltării Regionale, restul de 50%.
Care este situaţia investiţiilor în Sector şi cum se materializează banii de la bugetul local în proiecte pentru comunitate? Fără "uliţe de pământ" şi străzi desfundate în Sectorul 4! Am dispus demararea lucrărilor de modernizare a sistemului rutier pe 18 străzi din zona Apărătorii Patriei.
După ce, ani de zile, locuitorii străzilor Ciurului şi Dălhăuţi au făcut slalom printre gropi şi au trăit cu teama că fiecare ploaie mai însemnată cantitativ le va inunda gospodăriile, a sosit momentul în care aceştia vor putea spune că locuiesc într-un spaţiu civilizat, care nu trimite cu gândul către Evul Mediu, ci spre o Capitală din secolul XXI.
Imediat după ce Primăria Municipiului Bucureşti a finalizat acţiunea de branşare la reţeaua de utilităţi publice (apă şi canalizare), am dispus demararea de urgenţă a lucrărilor de modernizare a sistemului rutier pe aceste străzi. În acest moment, aici sunt în plină desfăşurare lucrările de asfaltare, nefiind uitate nici alte 16 străzi (Boian, Bucovăţ, Oraviţa, Deseşti, Petrilova, Bâlea, Drăgăneşti, Poieni, Măceşului, Sergent Lătăreţu, Muntele Lung, Arcadiei, Rediu, Câmpeni, Adierii, şi Aviator Ţurcaş) situate tot în cartierul Apărătorii Patriei, pe care Primăria Municipiului Bucureşti urmează a introduce reţelele de apă şi canalizare.
Pentru acestea, Primăria Sectorului 4 deţine proiectele de asfaltare, urmând a realiza lucrări de modernizare a sistemului rutier imediat după finalizarea şi recepţia lucrărilor executate de Primăria Municipiului Bucureşti.
Au fost realizate lucrări de reabilitare a 181 de străzi pe care am reuşit să le finalizăm în cursul anului 2009.
În măsura în care bugetul ne-a permis, am pus accentul şi pe investiţiile în sistemul educaţional. Trebuie să asigurăm copiilor noştri cele mai bune condiţii - şcoli şi grădiniţe curate, frumoase şi sigure, de aceea, pe parcursul ultimului an, am construit 6 grădiniţe nou-nouţe. Acestea sunt utilate cu mobilier modern şi dispun de toate dotările necesare desfăşurării procesului educaţional la standarde europene, oferind 1.200 de noi locuri.
De asemenea, am demarat programul after-school, ce vizează 6 unităţi şcolare şi se adresează unui număr de 400 copii.
În domeniul investiţiilor, în anul 2010 Primăria Sectorului 4 are un program amplu de amenajare a spaţiilor verzi dintre imobile. În acest plan intră 186 de locuri din 5 zone ale Sectorului – bd. C. Brâncoveanu, bd. Alex. Obregia, şos. Olteniţei, şos. Berceni, str. Turnu Măgurele, str. Împăratul Traian, Aleea Terasei, Aleea Călineşti, Aleea Ucea, str. Panselelor, str. Anton Bacalbaşa, str. Luică etc. Programul are trei etape: discuţia cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, apoi analizarea tuturor propunerilor cetăţenilor, în ultima fază vor fi demarate lucrările care vor fi finalizate în trei luni. Se va începe cu salubrizarea fiecărei zone, apoi se va trece la gazonare, la amenajarea locurilor de joacă, la instalarea aspersoarelor şi gardurilor.
Primăria Sectorului 4 încheie un parteneriat cu cetăţenii prin intermediul asociaţiilor de proprietari. Sunt acceptate propunerile venite din partea locuitorilor din zonele respective, dar lucrările nu încep fără semnăturile preşedinţilor asociaţiilor respective.
După 4 luni de la terminarea lucrărilor, spaţiile amenajate trebuie să arate impecabil, altfel firma care execută lucrările nu îşi va încasa banii. Întreţinerea spaţiilor verzi va fi asigurată de ADPP4, care a dovedit că lucrează profesionist. Ne dorim, din acest punct de vedere, să avem un sector curat, care, în scurt timp să devină sectorul verde al Capitalei. Ce alte proiecte de dezvoltare s-au realizat în ultima vreme şi care sunt cele pe care sectorul 4 le va derula în perioada următoare? Ţinând cont de buget, despre care, din păcate, se ştie deja că este unul dintre cele mai mici alocate, vom continua investiţiile începute în anul 2009, cu accent pe infrastructură şi reabilitarea spaţiilor verzi aferente imobilelor de locuit.
După cum v-am expus anterior, pe lista proiectelor mari de investiţii, în Sectorul 4, prioritară va fi executarea lucrărilor de modernizare a sistemului rutier din cartierele Apărătorii Patriei şi Progresul, imediat după ce Primăria Municipiului Bucureşti va fi finalizat lucrările de branşare la reţeaua de utilităţi publice (apă şi canalizare). Care este strategia de salubrizare a sectorului? În primul rând, am intervenit pentru salubrizarea sectorului, ridicând depozitele necontrolate de deşeuri de pe terenurile virane şi somând proprietarii să le îngrădească.
Salubrizarea ''la foc continuu'' a fost sprijinită prin campaniile (la care am solicitat şi participarea cetăţenilor) "Ajutaţi-mă să fac curat!" (în 2008), "Curăţenia de primăvară începe dintre blocuri, acasă la cetăţean" (în 2009) sau "Zilele Curăţeniei de Vară" (în 2010). Astfel, în urma activităţilor întreprinse de serviciul specializat din cadrul Primăriei, cu concursul societăţilor de salubrizare ADPP4 şi REBU, aflate sub contract cu Primăria Sectorului 4, anul trecut au fost colectate 16.430 metri cubi de deşeuri de materiale de construcţii, a fost implementat programul de colectare selectivă a deşeurilor (fiind colectate 268.334 kg de hârtie, 11.448 kg materiale plastice şi 182.024 PET-uri), 6.730 kg de deşeuri electrice, electronice şi electrocasnice.
O atenţie deosebită a fost acordată salubrizării zonelor Lacului Văcăreşti şi Drumul Creţeştilor, adevărate depozite necontrolate de deşeuri de unde au fost ridicaţi 2.438 metri cubi de deşeuri de construcţii.
Am mare încredere în parteneriatul Primărie – Cetăţean prin care am solicitat locuitorilor Sectorului să sprijine demersurile noastre. Numai împreună, putem să conferim Sectorului 4 aspectul curat şi civilizat pe care ni-l dorim cu toţii. Iar, pentru că iniţiativele pozitive trebuie premiate, fiind din ce în ce mai rare în ziua de azi, m-am gândit să recompensez într-un fel asociaţiile de proprietari care ne sprijină. Astfel, am lansat concursul "Gospodar, alături de Primar", în cadrul căruia, asociaţia de proprietari cu cea mai frumoasă şi curată grădină de bloc primeşte gratuit material dendrologic, lucrările de amenajare urmând a fi executate, gratuit, de către A.D.P.P Sector 4. Ce măsuri aţi întreprins în vederea eliminării comercianţilor stradali, care îşi vând produsele în stradă, în condiţii insalubre, nu plătesc taxe şi lasă o mulţime de gunoaie în urma lor? În planul asigurării unui comerţ civilizat am dispus ca echipe mixte, formate din inspectori din cadrul Direcţiei Inspecţie şi Control, împreună cu agenţii Poliţiei Comunitare Sector 4, să intervină în ultimii 2 ani pentru identificarea şi îndepărtarea comercianţilor ambulanţi, fiind astfel întocmite 353 procese verbale de contravenţie, valoare totală a sancţiunilor aplicate fiind de 367.850 de lei.
După ani de zile în care pieţele Sectorului 4 aveau aspectul unor talciocuri insalubre, în planul asigurării unui comerţ civilizat, am finalizat amenajarea Pieţei Sudului, construind patru hale complet noi şi dotate conform standardelor europene.
Şi Piaţa Progresul a intrat în modernizare, fiind demarate lucrările de construire a noii clădiri. Noul complex agro – alimentar va fi situat vis-a-vis de actuala Piaţă Progresul, va avea un regim de înălţime de P+1, însumând o suprafaţă de circa 1.600 metri pătraţi. La parterul acesteia va fi amenajat un spaţiu destinat comercializării legumelor şi fructelor în special de către producători, în care vor fi amplasate aproximativ 250 de tarabe.
De asemenea, prin compartimentare, tot la parterul clădirii vor fi amenajate spaţii comerciale, grupuri sanitare şi birouri în care îşi vor desfăşura activitatea reprezentanţii Direcţiei de Administrare a Pieţelor Sector 4. Astfel de spaţii comerciale şi administrative vor funcţiona şi la etaj, aici urmând a fi amenajat cel de-al doilea grup sanitar. Proiectul prevede şi construirea unei parcări care să deservească noul complex comercial.
Nici clădirea în care în acest moment funcţionează Piaţa Progresul nu a fost "uitată", şi aceasta urmând să intre în reabilitare şi modernizare, însă, abia după finalizarea lucrărilor la noul complex comercial, pentru a crea posibilitatea mutării în noua locaţie a producătorilor. În acest caz, modernizarea vizează refacerea canalizării, a pavimentului, a instalaţiei electrice şi înlocuirea acoperişului. Numeroşi ţărani care vin să îşi vândă marfa în pieţele Sectorului 4 se plâng că nu au loc la tarabe din cauza intermediarilor, care au primit ilegal acte de producător şi de aceea sunt obligaţi să îşi vândă marfa în stradă, printre blocuri. Ce măsuri aţi întreprins până acum pentru soluţionarea problemei? Ce planuri aveţi pentru viitor? În toate pieţele care sunt în administrearea Direcţiei de Administrare a Pieţelor Sector 4 există "Cântarul cetăţeanului", unde cumpărătorii pot verifica corectitudinea cu care au fost serviţi de comercianţi. De asemenea, toţi cei care vând produse în pieţele din Sector au la dispoziţie cântare, care au buletinele de verificare metrologică în termen.
Totodată, comercianţii care doresc să folosească propriile cântare au obligaţia să prezinte la control buletinul de verificare metrologică, iar pe cântar să afişeze autocolantul care atestă acest fapt. Totodată, sunt verificate şi certificatele de producători ale celor care închiriază tarabe în pieţe.
Pentru practicarea unui comerţ civilizat, cu respectarea normelor de salubrizare şi menţinerea curăţeniei, pieţele sunt dotate cu recipiente de colectare a deşeurilor rezultate în urma desfăşurării activităţii.
Inspectorii Direcţiei Inspecţie şi Control monitorizează zilnic zonele adiacente pieţelor, şi ca urmare a sesizărilor venite de la cetăţeni şi a constatărilor consilierilor voluntari, pentru eradicarea comerţului ilegal.
Câte spaţii de joacă sunt în sectorul 4? Câte au fost reabilitate? Am reamenajat locurile de joacă şi am creat altele noi, astfel încât micuţii noştri se pot juca acum în cele 180 de spaţii dotate cu aparate complet noi şi cu suprafeţe anti-traumă. Am realizat amenajări peisagistice în zona a 19 artere de circulaţie, scuar-uri şi intersecţii, obţinând peste 33.463 mp de spaţiu verde.
Am trecut apoi la amenajarea de parcuri şi grădini de cartier între blocuri, acasă la cetăţean, fiind obţinuţi astfel 328.000 mp de spaţiu verde în care am plantat 180.169 de flori şi 73.347 de arbuşti ornamentali. De asemenea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, am plantat 25.000 de copaci, investiţie realizată în totalitate din resurse extrabugetare.
Alţi peste 300.000 mp de spaţiu verde au fost redaţi cetăţenilor, prin amenajarea, predominant din resurse extrabugetare, a Parcului Copilului, primul aflat în administrarea Primăriei Sectorului 4. Acest spaţiu beneficiază în prezent de alei pavate, fântâni arteziene, bănci, pergole, elemente decorative tip statuetă, foişor pentru fanfară, terenuri de sport, locuri de joacă, piste pentru carting, aparate de fitness în aer liber, pistă special amenajată pentru educaţie rutieră, spaţii de odihnă pentru pensionari, mese pentru şah şi table, pistă de automodelism, spaţiu special amenajat pentru picnic, patinoar şi prima pârtie de schi din Bucureşti.
Amenajările de spaţii verzi pe care am reuşit să le realizăm în acest timp însumează 742.914 de metri pătraţi. Ce proiecte cu finanţare europeană au fost realizate ori sunt în curs de realizare? O activitate susţinută la nivelul administraţiei locale Sector 4 a fost şi este promovarea principiilor de bună practică în utilizarea fondurilor europene, continuarea programelor de pregătire la nivelul autorităţii locale pentru accesarea fondurilor europene, care să fie în concordanţă cu strategiile la nivel naţional pentru a asigura accesul echilibrat la fondurile europene. În consecinţă, anul trecut am lansat programul „Incubatoare de întreprinderi sociale”, care are ca principal obiectiv dezvoltarea economiei sociale în scopul integrării şi reintegrării sociale pe piaţa muncii a persoanelor care provin din grupuri vulnerabile. Prin implementarea acestui proiect, Primăria Sectorului 4 şi Blocul Naţional Sindical, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, îşi propun schimbarea atitudinii societăţii faţă de persoanele discriminate.
În primăvara acestui an, Primăria Sectorului 4, în parteneriat cu Primăria Municipiului Curtea de Argeş, Primăria oraşului Murfatlar şi Asociaţia "A.Vo.G" din Italia, au conlucrat la implementarea proiectului naţional "Îmbunătăţirea accesului grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii". Unic în regiunea Bucureşti – Ilfov, aplicarea proiectului facilitează accesul la ocuparea forţei de muncă pentru persoanele ce aparţin grupurilor vulnerabile. Scopul este acela de a evita excluderea socială, marginalizarea, discriminarea şi riscul de sărăcie, prin implementarea de planuri individualizate de formare profesională, pentru dezvoltarea aptitudinilor şi a calificărilor de bază ale acestora.
Astfel, prin proiect se vor dezvolta programe specifice privind integrarea şi reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor care provin din familii defavorizate, cât şi a tinerilor, care, împlinind vârsta de 18 ani, conform legii, au părăsit instituţiile din sistemul de protecţie a copilului.
Cofinanţat din fonduri europene (Fondul Social European), gestionate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Autoritatea de Management Programul Operaţional Sectorial Pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), proiectul se află în etapa a III – a de evaluare, implementarea acestuia urmând a se derula pe parcursul a trei ani. Valoarea totală a proiectului este de 16.898.922 lei (4 milioane euro).
Mai amintesc faptul că, în calitatea mea de reprezentant în grupul de lucru Reţeaua Autorităţii Locale şi în concordanţă cu principiile Pactului Primarilor de la Bruxelles, am iniţiat aplicarea Programului Pilot de Energie Regenerabilă în Sectorul 4, în contextul creat de Copenhaga 2009, pe linia schimbărilor climatice, gazelor cu efect de seră, protecţia mediului şi cetăţenilor şi nu în ultimul rând, cea a surselor şi resurselor de energie regenerabilă.
V-am vorbit deja despre parteneriatul dintre Primăria Sectorului 4 şi Primăria Napoli. Este vorba, în esenţă, tot de atragerea unor fonduri sub forma unui protocol de colaborare care vizează dezvoltarea unor domenii precum învăţământ, cultură, sport, turism şi infrastructură municipală, asistenţa socială, dar şi organizarea şi funcţionarea serviciilor publice, managementul administraţiei publice, accesarea fondurilor europene.
Printre obiectivele acestui parteneriat se înscriu şi acelea prin care Primăria Sectorului 4 va beneficia de asistenţă şi lobby pe lângă forurile europene pentru obţinerea fondurilor necesare investirii în programe sociale precum: construirea unui cămin de bătrâni cu o capacitate de 500 de locuri, extinderea construcţiilor existente la grădiniţe şi şcoli, facilitându-se astfel dezvoltarea programului After School.
Cum intenţionaţi să eliminaţi problema câinilor maidanezi? În ianuarie anul acesta, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un proiect privind sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi din Capitală. Primăria Capitalei va semna cu medicii veterinari bucureşteni un acord-cadru pentru sterilizarea gratuită a câinilor.
Potrivit Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân din Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, vor fi sterilizaţi aproximativ 24.000 de maidanezi. Maidanezii vor fi sterilizaţi, deparazitaţi şi vaccinaţi, iar pentru identificare li se vor aplica pe urechi crotalii de culoare verde.
Inspectorii din Primăria Sectorului 4 au sarcina de a monitoriza în teritoriu prezenţa câinilor fără stăpân care nu sunt identificaţi, cât şi semnalarea acestora autorităţii competente, pentru a fi sterilizaţi.