Editura Evenimentul si Capital

Pictorul Mihai Sârbulescu: „Mihai Horea este maestrul mondial al contrastului cald-rece”

FOTOGRAFII: MARIUS VLAD
Autor: | | 0 Comentarii | 572 Vizualizari

Vernisajul expoziției „Equinox”, de la Galeria Romană, a prilejuit iubitorilor de artă reîntâlnirea cu arta pictorului Mihai Horea

Pentru cei care au fost pentru prima dată față în față cu viziunea artistică a lui Mihai Horea a fost un moment revelator și emoționant. Galeristul Emil Ene a deschis seara „motivând” alegerea: „Galeria Romană, anul acesta, pentru că este anul Centenarului, își propune să vă prezinte câteva evenimente care, credem noi, sunt deosebite pentru istoria artei românești contemporane. România ar trebui să se mândrească cu acești câțiva pictori pe care o să-i prezentăm anul acesta. Unul dintre ei este Mihai Horea. Ne aflăm în fața unui pictor foarte important, puțin cunoscut, foarte mult cunoscut, însă, de cei care iubesc pictura, cei care înțeleg pictura”.

Fiul pictorului, Mihai Marin Horea, a explicat cu emoție de ce a fost ales pentru această expoziție titlul „Equinox”. „Dragostea lui față de echinox - pentru noi toți - era de neînțeles, dar nici eu nu l-am întrebat vreodată de ce. Când nu eram împreună, de echinox, îmi dădea telefon, chiar și noaptea târziu și îmi spunea:«dormi liniștit, că astăzi este ziua egală cu noaptea»”, a spus fiul pictorului.

Apoi a continuat: „Un capitol din cartea unchiului meu Mihai Sârbulescu - «Egalitățile trebuie înfrânte» - vorbește despre faptul că Mihai Horea ținea foarte mult ca egalitățile să fie înfrânte. Îi învăța pe toți studenții acest lucru și pe mine mă învăța când eram în gimnaziu să-mi înfrâng egalitățile. Îl deranjau mult; dacă în vreo lucrare de-a unui pictor vedea egalități nu le suporta.

Era atât de liniștit în fața echinoxului - această egalitate din natură, din astronomie, nu o putea suprima. Astfel că, dacă tot nu putea să intervină asupra naturii zicea să dormim liniștiți. ”

Analiza culorii

Co-proprietarul galeriei de artă, Monica Andronic, și-a exprimat, de asemenea, bucuria de a găzdui lucrările acestui artist unic: „Expoziția a fost și pentru mine o, parțială, surpriză, pentru că noi am mai avut lucrări deale lui Mihai Horea în expoziția «Cald și rece».

Expoziția EQUINOX este deschisă până la data de 15 martie 2018, la Galeria Romană, bd. Lascăr Catargiu, nr.1, în Piața Romană.

Dar aici, văzând lucrări din toată perioada creației artistului, neam putut face o imagine de ansamblu despre ce a însemnat artistul Mihai Horea și despre complexitatea creației sale. Elev al lui Nicolae Dărăscu și Camil Ressu, îi descoperă apoi pe Mattis Teutsch și pe Alexandru Ciucurencu adevăratul său maestru și așa a ajuns la aceste studii de culoare și de analiză a culorii extrem de elaborate”.

Promovare, recunoaștere

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate